Acord în COREPER privind un buget de austeritate al UE pentru 2014

Reprezentanţii permanenţi ai celor 28 de state membre UE au ajuns joi la un acord privind proiectul de buget al blocului comunitar pentru 2014, care prevede angajamente de plăţi de 134,8 miliarde de euro, informează un comunicat al Consiliului UE dat publicităţii la Bruxelles.

Acordul din Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER), care trebuie să primească şi girul Parlamentului European, reduce sensibil propunerea de la sfârşitul lunii iunie a Comisiei Europene (CE), afectând în principal cheltuielile pentru instituţii.

Statele membre au acceptat un proiect de buget care prevede 141,8 miliarde de euro în angajamente şi 134,8 miliarde de euro în plăţi propriu-zise, în timp ce CE a propus 142,01 miliarde de euro în angajamente, reprezentând 1,05% din Produsul Naţional Brut al UE, şi 135,9 miliarde de euro în plăţi (1,01% din PNB).

Conform propunerii CE, 3,6 miliarde de euro sunt destinate finanţării Iniţiativei pentru tineret şi măsurilor de susţinere destinate întreprinderilor mici şi mijlocii, două dintre măsurile majore decise de liderii UE la ultimul Consiliu European.

Bugetul pe 2014 este primul din cadrul financiar multianual 2014-2020 în privinţa căruia liderii UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord în luna iunie, acesta prevăzând angajamente totale de 960 de miliarde de euro şi plăţi de 908 miliarde de euro.

Comparativ cu bugetul pe 2013, angajamentele urmează să scadă cu 9,33 miliarde de euro, respectiv, 6,15%, iar plăţile să crească cu 1,79 miliarde de euro sau 1,35%.

Poziţia Consiliului UE privind bugetul UE pentru 2014 va fi adoptată formal în septembrie, servind apoi de mandat preşedinţiei lituaniene în negocierile cu PE, care ar urma să-şi stabilească propria poziţie asupra proiectului în ultima parte a lui octombrie. Dacă poziţiile celor două instituţii diferă, ele vor avea la dispoziţie trei săptămâni de conciliere, între 24 octombrie şi 13 noiembrie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.