Angela Merkel: O nouă ştergere a datoriei Greciei ar fi prea riscantă

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exclus vineri o nouă ştergere a datoriei Greciei, deoarece autorităţile de la Atena au adoptat măsuri suplimentare de austeritate, transmite Bloomberg.

‘Am declarat în repetate rânduri că nu văd o reducere a datoriei Greciei. Toate discuţiile pe această temă mă îngrijorează câteodată’, le-a declarat jurnaliştilor Angela Merkel.

O nouă reducere a datoriei ar veni după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.

Şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a cerut joi oficialilor de la Atena să nu mai solicite o nouă reducerea a datoriilor. ‘Dacă la sfârşitul lui 2014 Grecia va implementa reformele şi va ajunge la un surplus primar atunci vom negocia noi măsuri, dacă va fi necesar. Sfatul meu este ca toţi să se concentreze pe ceea ce am convenit deoarece numai dacă vom implementa, pas cu pas, ceea ce am convenit vom putea să redobândim credibilitate, încredere şi creştere’, a afirmat Schaeuble în prima sa vizită la Atena de la declanşarea crizei, în 2009.

‘Trebuie luate în considerare consecinţele unei noi ştergeri a datoriei Greciei, care ar putea duce la un sentiment de insecuritate accentuat în rândul investitorilor în zona euro iar ceea ce s-a realizat în ultimii ani ar fi pus sub semnul întrebării. Nu degeaba am ales un acord voluntar cu creditorii privaţi când am realizat ştergerea datoriei Greciei. Trebuie să vedem dincolo de Grecia pentru a aprecia ce impact ar avea o nouă reducere a datoriei’, a avertizat Angela Merkel.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.