EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Atentatorul de la Iaşi a vândut o carte scrisă de el Comisiei de expertiză neuropsihiatrică

Atentatorul de la Iaşi, Oliver Florin Stan, care a intrat într-un amfiteatru din Universitatea Tehnică cu un rucsac în care se afla o bombă improvizată şi a ameninţat că aruncă în aer clădirea, a vândut un exemplar din cartea sa, intitulată ‘Prima mea luptă’, medicilor care trebuia să stabilească dacă are discernământ sau nu.

Volumul a fost cumpărat, contra sumei de 50 de lei, de preşedintele Comisiei de expertiză, medicul legist Căplin Scripcaru, după ce ‘atentatorul de la universitate’ a venit cu un exemplar sub braţ la cea de-a doua şedinţă de expertizare neuropsihiatrică.

La această şedinţă, care a durat aproximativ 45 de minute, Oliver Florin Stan a fost evaluat pentru a se afla dacă a avut sau nu discernământ în momentul în care a intrat cu o bombă improvizată în amfiteatrul în care se desfăşura examenul de licenţă al unui grup de 40 de studenţi politehnişti. De asemenea, el a cerut medicilor un top de hârtie, un calculator şi a spus că vrea să aibă o întâlnire cu jurnaliştii.

El spune că a găsit soluţia pentru a combate şomajul la nivel mondial. De asemenea, Stan este ferm convins că Teoria Relativităţii a lui Einstein este incorectă, motiv pentru care a făcut modificări până a găsit, susţine el, varianta corectă.

Faptul că nimeni nu l-a luat în serios îl nemulţumeşte însă. O altă nemulţumire a bărbatului este faptul că societatea românească nu-l înţelege şi nu-i oferă condiţii de trai pe măsura geniului său şi, ca atare, este nevoit să trăiască în mizerie.

‘Ne-a rugat să-i citim cartea. Bineînţeles că a trebuit să o cumpărăm mai întâi, contra sumei de 50 de lei. Am făcut chetă şi am luat-o. Am răsfoit-o puţin pentru a afla informaţii privind evoluţia stării sale psihologice. Deocamdată nu pot spune decât că este talentat, scrie cursiv. Mai multe nu pot să vă spun încă’, a declarat joi  Călin Scripcaru, preşedintele Comisiei de expertiză.

Conform acestuia, Oliver Florin Stan are un coeficient de inteligenţă (IQ) de 120, cu mult peste medie. El urmează să fie expertizat din nou peste o săptămână.

‘Probabil că vor mai fi două-trei şedinţe. Este un caz complex. Pacientul trebuie expertizat minuţios pentru a vedea dacă a avut sau nu discernământ în ziua în care a ameninţat că aruncă universitatea în aer. Pentru asta trebuie făcute analize specifice, analize suplimentare’, a spus dr. Scripcaru.

Oliver Florin Stan, în vârstă de 38 de ani, a încercat să detoneze pe 8 iulie o bombă artizanală care se afla într-un rucsac, incidentul având loc în Amfiteatrul P6 de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, unde se desfăşura examenul de licenţă.

Bărbatul este un fost student al Universităţii Tehnice care, începând din 2009 şi până în aprilie 2013 a avut nouă internări la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola, din cauza unor ‘tulburări de schizofrenie paranoidă’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata