Atletism: Inegalabilul Ilie Floroiu îmbracă din nou tricoul de performer după 35 de de ani, la Constanţa

Directorul executiv al Clubului Sportiv Farul Constanţa, Ilie Floroiu, oferă vineri, 19 iulie, un generos regal atletic comunităţii locale odată cu aniversarea a jubileului celor 35 de ani de la stabilirea recordurilor naţionale în probele de fond la 10.000 şi 5.000 de metri.

La cei 61 de ani, atletul Ilie Floroiu, într-o formă fizică perfectă, va sărbătorii vineri de la ora 17,00, la Stadionul Farul, în ajunul zilei sale onomastice, alături de mari glorii ale atletismului românesc, cei 35 de ani ai recordurilor sale naţionale, până în prezent etalon şi standard de neatins în probele de fond 5.000 şi 10.000 de metri. Şi aşa cum îi stă bine oricărui atlet care se respectă jubileul va fi marcat chiar pe pista de atletism într-o cursă demonstrativă de 1.000 de metri semifond, alături de colegii săi de generaţie dar şi de tineri sportivi, promotori sportivi, ziarişti, studenţi şi toţi cei care iubesc sportul şi viaţa sănătoasă. De menţionat că Ilie Floroiu a ţinut să alerge, în această ultimă cursă pe pista de atletism a Stadionului Farul, cu unicul echipament competiţional pe care l-a folosit în toţi cei 17 ani de carieră, marcat cu numărul de start 1601, şi cu aceeaşi pereche de ghete puse în cui în urmă cu trei decenii.

Şi-au anunţat susţinerea pentru acest eveniment unic marile glorii ale sportului românesc: Petrică Lupan şi Nicolae ‘Nae’ Mustaţă, foştii deţinători ai recordurilor de 5.000 şi 10.000 de metri, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Fiţa Lovin, Violeta Beclea-Szekely, Natalia Andrei, Gheorghe Cefan, Paula Ivan, Gheorghe Ghipu, Monica Iagăr, Vali Ionescu, Nicolae Mustaţă, Stelică Marcu, Elisabeta Lipă, Ion Draica, Elena Frâncu, Răzvan Florea, Dumitru Răducanu, Simona Amânar, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Dan Sofronie, Camelia Voinea şi Marcela Fumea. Comentatorul cursei de semifond va fi chiar crainicul Stadionului Republicii, Costin Moscovici, supranumit ‘vocea de aur a atletismului românesc’, cel care a comentat şi primul record naţional al lui Floroiu, de la 5.000 de metri fond.

Cele două recorduri naţionale ale lui Ile Floroiu, nedoborâte până acum, au fost obţinute în acelaşi an. Primul, pe 23 iulie 1978, în proba de 5.000 de metri, cu rezultatul 13 mine şi 15 sec, pe Stadionul Republicii din Bucureşti, la Campionatul Naţional, iar la 10.000 de metri, pe 29 august, la Praga, pe Stadionul Strahov, la Campionatele Europene de seniori, cu 27 min 40 sec şi 06/100.

Seara, invitaţii săi şi participanţii la cursa demonstrativă sunt aşteptaţi de marele atlet la o agapă oferită Restaurantul ‘Zorile’, din Constanţa, pentru a marca jubileul.

Ilie Floroiu s-a născut pe 29 noiembrie 1952, în satul Iulia, comuna Izvoarelor, din judeţul Tulcea. Prima legitimare a venit la 20 de ani, la CS Farul Constanţa, unde a avut doi antrenori, Ioan Veliciu (1971-1978, 1982-1987) şi Constantin Craiu (1979-1981). Timp de un an, pe perioada stagiului militar, 1973-1974, a fost legitimat la CSA Steaua Bucureşti, antrenându-se cu Nicolae Păiş. În palmaresul său figurează 25 de titluri de campion al României şi 13 recorduri naţionale, 21 de titluri de campion balcanic, două participări la Jocurile Olimpice din 1976, la Montreal, şi din 1980, la Moscova, prezenţe la Campionatele Europene şi Jocurile Mondiale Universitare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.