EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Confruntarea titanilor din 19 iulie

Înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe ai G20 prevăzută a se desfăşura pe 19 iulie la Moscova, apele finanţelor internaţionale sunt departe de a se limpezi. Lipsa de control a diferitelor forme de criză din cele trei areale importante dominate de membrii G20 – America, Europa şi Asia – anticipează discuţii tensionate pe marginea subiectelor referitoare la soluţionarea actualei crize. Declaraţiile din 17 iulie făcute de preşedintele FED, Ben Bernanke, în faţa Congresului, deşi au vrut să fie liniştitoare pentru întreaga lume, nu au făcut altceva decât să sublinieze cât de acute sunt problemele ce vor fi puse în discuţie în cadrul reuniunii.

Dănuţ Dudu

 

  • G20 doreşte garanţii din partea FED şi a Pekin-ului

Reuniunea G20 de la Moscova nu a dorit să lase pieţele financiare indiferente la momentul când Rezerva Federală Americană (FED) va considera că este momentul pentru moderarea programului său de relaxare fiscală sau pentru momentul în care China va încerca să-şi stabilizeze economia. Până în acest moment, FED a achiziţionat în fiecare lună obligaţiuni în valoare de 85 miliarde $ pentru a susţine revenirea economică şi să convingă pieţele că va face acest lucru până când vor fi îndeplinite o sumă de condiţii considerate minimale de către Rezerva Federală.

În ceea ce priveşte creşterea economică a Chinei, aceasta nu a încetinit decât moderat în cel de al doilea trimestru, dar miniştrii de finanţe ai G20 doresc să se asigure că cele două evenimente nu vor avea nici un efect destabilizator pe termen lung.

Temerile celor din G20 sunt legate de faptul că imediat după ce preşedintele FED, Ben Bernanke, a anunţat luna trecută intenţia FED de a sista programul de relaxare cantitativă (QE), ţările emergente au înregistrat ieşiri masive de capital. Pentru a contracara tendinţa, Indonezia şi Brazilia au crescut dobânzile, India a redus lichiditatea pentru ca rupia să nu ajungă la valori fără precedent, în timp ce Bancă Centrală a Turciei a intervenit în numeroase rânduri în apărarea lirei turceşti.

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a afirmat fără echivoc că a solicitat marilor bănci sistarea măsurilor neconvenţionale adoptate. În acest context, Coreea de Sud şi-a manifestat preocuparea pentru acest proces, subliniind că FED ar trebui să ia în calcul “nu numai condiţiile interioare, dar şi efectele la nivel mondial” înainte de a acţiona.

De asemenea, Japonia doreşte să aducă în discuţie repercusiunile acţiunilor Băncii Populare a Chinei referitor la ultima sa tentativă de încetinire a creditării prin metode bancare considerate oculte. “Situaţia din China nu este foarte clară şi este de dorit clarificarea diferitelor date şi întrebări”, declara vice-ministrul de finanţe nipon, Mitsuhiro Furusawa.

 

  • Washington-ul, nemulţumit de Bruxelles

Programul japonez de relansare economică prin intermediul băncii centrale urmează a fi supus unei atente examinări în măsura în care Tokio se angajează să susţină reformele structurale la care se aşteaptă întreaga lume. “Majoritatea partenerilor îşi pierd puţin câte puţin răbdarea în ceea ce priveşte Japonia”, comenta o sursă din cadrul G20. “Se doreşte a se vedea reforme structurale complete”, afirma aceeaşi sursă.

De altfel, un document al Uniunii Europene solicită Japoniei să pună în funcţiune un “plan de consolidare bugetară pe termen mediu” şi să se concentreze asupra reformelor structurale pentru a asigura o creştere durabilă.

Un alt subiect delicat aflat pe agenda reuniunii este cel legat de evaziunea fiscală practicată de companii. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost însărcinată de către G20 să ia măsurile necesare pentru a împiedica multinaţionalele să transfere profiturilor lor în paradisuri fiscale. Conform unui raport preliminar, OCDE a identificat deja diverse mecanisme pentru îndeplinirea acestei sarcini şi speră ca în baza analizei făcute în cel mult doi să se ajungă la modificarea adecvată a tratatelor fiscale internaţionale.

De altfel, un demnitar G20 a declarat că grupul va avaliza raportul OCDE, în timp ce miniştrii de finanţe şi cei ai muncii vor publica un comunicat referitor la echilibrul ce urmează a fi realizat între disciplina bugetară şi politicile privind crearea de noi locuri de muncă.

În ceea ce priveşte echilibrul dintre austeritate şi creştere, opiniile participanţilor sunt divergente, mai ales pe subiectul solicitării germane de fixare de obiective referitoare la reducerea datoriei suverane efective, obiective ce ar trebui atinse până la summitul ce se va desfăşura la Toronto. În acest context, un oficial G20 afirma că SUA sunt din ce în ce mai supărate pe europeni, cărora le reproşează că nu fac suficiente eforturi pentru promovarea creşterii”.

Este important pentru Europa să avanseze un plan care să încurajeze cererea şi consumul. Consumul europenilor este încă sub nivelul de dinaintea crizei”, afirma Lael Brainard, subsecretar al Trezoreriei însărcinat cu afacerile internaţionale.

În contrapartidă, conform agenţiei Reuters, Uniunea Europeană estima că absenţa unui acord în SUA asupra unui plan serios de consolidare bugetară pe termen mediu reprezintă un risc pentru economia mondială.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata