Fukushima: TEPCO admite existenţa unui risc sporit de cancer la tiroidă pentru 2.000 de angajaţi

Aproape 2.000 de angajaţi ai centralei nucleare avariate Fukushima prezintă un risc sporit de cancer la tiroidă, a recunoscut vineri operatorul complexului atomic, citat de France Presse.

Potrivit companiei Tokyo Electric Power /TEPCO/, 1.973 de persoane /aproape 10% totalul muncitorilor care lucrau în complex/ au avut tiroida expusă unor doze cumulate de radiaţii mai mari decât pragul de 100 de milisieverţi. Acest nivel este considerat în general a fi cel după a cărui depăşire se constată o creştere a riscului de cancer, chiar dacă nu există o limită fixă identică valabilă pentru toate persoanele.

TEPCO a recunoscut existenţa acestor riscuri după ce şi-a revizuit, mai devreme în această lună, metoda de estimare a nivelului de expunere la radiaţii pentru muncitori.

Ministerul Sănătăţii şi-a exprimat îndoielile faţă de criteriile avute în vedere iniţial şi cu privire la estimările anterioare. Astfel, ministerul a cerut companiei să le revizuiască într-un sens mai puţin restrictiv. Metoda precedentă nu evalua riscul sporit decât pentru 178 de persoane care au lucrat la Fukushima Daiichi, conform unui raport furnizat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/.

Compania a informat deja persoanele afectate de existenţa unor programe de monitorizare speciale de care pot beneficia, mai ales de examinări regulate ale tiroidei.

În contextul în care centrala pusă în pericol de seismul şi valul tsunami de la 11 martie 2011 a eliminat cantităţi importante de substanţe radioactive în mediul înconjurător /forţând circa 160.000 de locuitori să părăsească regiunea/, compania TEPCO a fost foarte criticată ulterior pentru metodele sale considerate inadecvate de protecţie împotriva radiaţiilor pentru echipele care lucrau în complexul atomic avariat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.