EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Hunedoara: Protestul minerilor continuă, peste 400 de ortaci sunt blocaţi în subteran

Protestul minerilor de la exploatările de cărbune Paroşeni, Petrila şi Uricani continuă, joi seara, în condiţiile în care directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petru Drăgoescu, a coborât în fiecare mină şi a stat de vorbă cu ortacii pentru a-i convinge să renunţe la acţiunea declanşată la schimbul de dimineaţă.

Cei peste 400 de mineri sunt nemulţumiţi de faptul că producţia de cărbune realizată la cele trei exploatări nu este preluată de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi spun că vor continua protestul până când vor primi asigurări ‘ferme’ că toată cantitatea de huilă extrasă din abataje va ajunge în silozurile termocentralelor Mintia şi Paroşeni.

Directorul SNIMVJ le-a explicat minerilor că a discutat joi cu conducerea CEH şi că soluţia propusă a fost de încheiere a unui contract-cadru prin care cărbunele să fie preluat în custodie de cele două termocentrale, urmând ca preţul să fie stabilit ulterior.

‘Propunerea făcută de CEH este încheierea unui contract-cadru de preluare în custodie a cantităţii de cărbune până când se va reglementa situaţia preţului. Este vorba despre un contract-cadru care face referire doar pentru luna iulie, în ceea priveşte preluarea producţiei pe care o avem pe stoc şi tot ceea ce producem până la sfârşitul acestei luni. Preţul nu este specificat’, a declarat directorul SNIMVJ.

Minerii au refuzat însă varianta propusă şi au rămas în subteran, cu toate că administraţia le-a explicat că ar fi mai bine ca negocierile cu reprezentanţii CEH să se deruleze fără presiunea unui protest.

La rândul său, preşedintele Sindicatului ‘Huila’, Laszlo Domokos, a spus că minerii cu care a vorbit în subteran au cerut să vadă un contract scris, prin care să le fie garantată preluarea cărbunelui.

”Nu le pot garanta nimic pentru că nu am văzut nimic scris. Minerii au cerut să vadă o garanţie scrisă, dar nu le-am putut arăta aşa ceva. Am înţeles că s-a propus o variantă de preluare a cărbunelui într-un fel de custodie, dar minerii nu au fost de acord cu aşa ceva. Minerii au spus că vor rămâne blocaţi, în continuare, în subteran, până va veni cineva cu o decizie referitoare la livrările de cărbune, scrisă negru pe alb. (…)Garanţiile să fie de genul unui contract ferm, prin care să ştim şi noi că măcar pe câteva luni de zile avem asigurată o funcţionare normală, nu de genul unei comenzi pe o săptămână sau o comandă de cărbune, făcută verbal’, a explicat liderul sindical.

În ceea ce priveşte siguranţa minerilor aflaţi în subteran, atât directorul general al SNIMVJ, cât şi preşedintele Sindicatului ‘Huila’ au spus că s-au luat toate măsurile pentru evitarea unor incidente neplăcute. Sindicatul asigură hrană, apă şi medicamente pentru protestatari, iar cei care au nevoie de îngrijiri medicale sau tratamente au fost sfătuiţi să iasă la suprafaţă pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata