Încredere, excelenţă şi independenţă: lecţii de afaceri de la 4 mari lideri

Marii lideri au adesea lecţii importante de împărtăşit. Poveştile lor ne reamintesc, în afaceri în special, că eşecul nu poate fi evitat şi că succesul în orice efort este o alegere.

Întrucât nu putem controla toate circumstanţele cu care ne confruntăm, ceea ce putem controla este răspunsul nostru. Acest lucru este semnificativ pentru un lider: decizia lui de a-şi asuma responsabilitatea în mijlocul haosului.

Următoarele citate pe care le puteţi citit mai jos aparţin a patru dintre cei mai influenţi oameni din trecut şi din prezent. Lewis Howes, autorul acestui articol publicat pe www.entrepreneur.com, explică din propria experienţă cum l-au ajutat pe el aceste citate.

 

1.     Fii încrezător în cine eşti

„Dacă banii sunt speranţa ta pentru independenţă, nu-i vei avea niciodată. Singura securitate reală pe care un om o va avea în această lume este rezerva de cunoştinţe, experienţă şi capacitate” – Henry Ford, fondatorul companiei Ford

Este uşor să priveşti către un antreprenor de succes şi să gândeşti „Pun pariu că lucrurile au venit uşor la el” sau „A dat norocul peste el”. Dar după ce am petrecut timp cu femei şi bărbaţi de succes, am învăţat că, măcar o dată, mulţi dintre ei au fost faliţi şi pe margine la un moment din viaţa lor, inclusiv eu.

Ce diferenţiază aceste persoane este decizia lor de a nu permite ca situaţiile lor financiare să dicteze emoţiile lor, să definească valoarea lor sau să-şi dea aere de superioritate asupra altora. Aceşti oameni ştiu că banii pot fi uşor de pierdut şi uşor de făcut. Singurul lucru care contează cu adevărat este de a învăţa cum să creezi şi cum să oferi valoare.

 

 2.     Gândiţi independent

„Dacă doriţi să reuşiţi, ar trebui să găsiţi noi căi pe care să călcaţi” – John D. Rockefeller, fondatorul Standard Oil Company

Citiţi încă o dată citatul de mai sus. Este secretul din spatele celui mai mare progres de inovaţie.

Inovaţia nu se realizează prin imitarea succesului altuia. Ea este realizată de mari lideri care aleg să rişte, în scopul de a crea ceva cu totul nou.

 

3.     Să ştii când să faci o mutare

„Partea interesantă în a fi un învingător este să ştii când destul înseamnă destul. Uneori trebuie să renunţi la luptă şi să mergi pe jos şi să continui mai departe spre ceva care este mai productiv” – Donald Trump, antreprenor, personalitate de televiziune şi autor.

Ca antreprenori am învăţat să luptăm pentru ceea ce ne dorim şi urâm să pierdem. Însă nu fiecare luptă merită făcută. Trucul este să ne reamintim întotdeauna imaginea de ansamblu şi să nu permitem ego-ului să pătrundă.

Am învăţat că există o diferenţă mare între perseverenţă şi încăpăţânare. Încăpăţânarea mă implică în a forţa lucrurile, în timp ce perseverenţa îmi cere să lucrez în concordanţă cu ceea ce este deja în lucru.

 

4.     Urmăreşte excelenţa, nu faima

„A avea succes un an sau doi înseamnă că eşti tare. Adică eşti în cerere.  Excelenţa este a fi în stare să performezi la un nivel ridicat pe o perioadă lungă de timp” – Jay-Z, artist de muzică şi antreprenor

Cunosc mulţi oameni care au avut succes peste noapte cu un produs sau cu o pornire, dar practic le-a permis succesului lor să-i păcălească să creadă că au fost speciali.

Odată ce un antreprenor nu mai creşte şi nu mai învaţă nimic, acesta lucru se numeşte sfârşitul afacerii.

Din păcate, unii antreprenori au nevoie să piardă totul înainte să înveţe această lecţie. Aşadar, urmăriţi excelenţa, şi nu faima. Excelenţa este cine sunteţi, faima este cine aţi fost odată.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.