Peste 900 de copii şi tineri cu dizabilităţi ajutaţi să aibă acces la educaţie şi locuri de muncă

Peste 900 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale au fost ajutaţi să aibă acces la educaţie şi locuri de muncă, precum şi la servicii de recuperare în cadrul unui proiect desfăşurat în perioada 2010 – 2013 de World Vision România.

 Pe parcursul celor trei ani ai proiectului „Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiune Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vest Oltenia”, copiii, tinerii, precum şi adulţii-părinţi au beneficiat de servicii de recuperare, consiliere şi formare.

Activităţile de recuperare s-au desfăşurat în nouă centre multifuncţionale fixe, amplasate atât în mediul urban, cât şi în rural, în Cluj-Napoca, Craiova, Vâlcea, Constanţa şi sectorul 5 Bucureşti, potrivit unui comunicat al organizatorilor remis vineri.

La nivel naţional, proiectul a vizat copiii şi tinerii cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, pe cei care suferă de boli ce le afectează viaţa socială şi profesională (HIV, SIDA, cancer), tineri care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoane de etnie romă, victime ale traficului de persoane şi ale violenţei domestice.

Serviciile de recuperare medicală, consiliere şi mediere pe piaţa muncii au fost oferite de o echipa pluridisciplinară formată din 94 de specialişti.

La încheierea proiectului serviciile socio-educaţionale ale Centrului Multifuncţional au fost transferate partenerilor – autorităţi locale, iar cele de recuperare fizică şi psihică vor continua să fie oferite în cadrul unităţilor de economie socială din localităţile Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea, Craiova şi Medgidia.

Proiectul a inclus şi o componentă pentru părinţii copiilor. Aceştia au primit consiliere psihologică, au fost incluşi în grupuri de suport şi au învăţat tehnici pe care să le folosească acasă cu copiii lor pentru a continua sesiunile de recuperare de la centru.

La nivel naţional s-au realizat, în perioada 2010 – 2013, nouă centre multifuncţionale, au fost formate patru unităţi de economie socială care să continue activităţile la finalizarea proiectului şi s-au înfiinţat patru asociaţii de părinţi care, prin activităţile lor, susţin grupurile vulnerabile.

De asemenea, peste 900 de persoane au beneficiat de intervenţie timpurie, consiliere vocaţională, emoţională şi psihologică, 2.800 de persoane au beneficiat de consiliere în domeniul economiei sociale şi 180 de specialişti au fost certificaţi în domeniu, iar 87 de tineri şi-au găsit un loc de muncă.

Proiectul a fost cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, DMI 6.1 – Dezvoltarea economiei sociale, şi s-a ridicat la valoarea de aproximativ 13,5 milioane de lei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.