EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Portugalia: Guvernul depăşeşte moţiunea de cenzură, în plină criză politică

Guvernul portughez de centru-dreapta a trecut cu bine joi de moţiunea de cenzură susţinută de întreaga opoziţie, inclusiv de socialiştii care negociază cu actuala coaliţie aflată la putere pentru a scoate ţara din criza politică, informează AFP.

Deputaţii Partidului Social-Democrat (PSD, centru-dreapta), conduşi de premierul Pedro Passos Coelho, împreună cu aliaţii lor conservatori din rândul CDS-PP, au respins fără probleme moţiunea introdusă de Verzi, dispunând de o majoritate confortabilă în parlament.

Guvernul, slăbit în urma demisiei a doi miniştri cheie la începutul lunii, a reuşit astfel să întoarcă situaţia în favoarea sa, obţinând un vot de încredere fără să îl fi solicitat.

Atitudinea socialiştilor, care au votat în favoarea moţiunii în timp ce negociază ‘un pact de salvare naţională’ cu PSD şi CDS-PP, poate părea contradictorie însă lideri ai PS au explicat, printr-o distincţie subtilă, că ei discută cu partidele aflate la putere, nu cu guvernul.

În cursul intervenţiei sale, premierul portughez le-a adresat un apel socialiştilor ca să îşi asume responsabilitatea şi ‘să contribuie activ la rezolvarea problemelor’ cu care se confruntă această ţară aflată sub asistenţă financiară internaţională.

Într-o declaraţie făcută în paralel cu dezbaterile din parlament, secretarul general al PS, Antonio José Seguro, a ţinut să reamintească ‘buna-credinţă’ a partidului său în negocierile în curs, dar s-a ferit să comenteze desfăşurarea acestora.

PS, PSD, CDS-PP, care şi-au acordat termen până duminică pentru a găsi o soluţie, au reluat negocierile joi dimineaţă, în timp ce conducerile PSD şi PS urmau să se întâlnească separat la sfârşitul zilei.

Preşedintele Anibal Cavaco Silva a cerut săptămâna trecută demararea negocierilor în vederea unui acord de ‘salvare naţională’ între cele trei formaţiuni politice care au subscris la planul de salvare financiară de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei în mai 2011 în schimbul unui sever plan de austeritate.

Planul de ajutorare a fost semnat de Partidul Socialist, aflat la putere la acea dată, dar şi de PSD şi de micul partid conservator CDS-PP, care alcătuiesc actuala coaliţie de dreapta ce guvernează ţara.

Asupra rezultatului negocierilor planează incertitudinea, deoarece şeful statului nu a stabilit detaliile ‘pactului de salvare’, exprimându-şi însă dorinţa organizării alegerilor legislative anticipate în iunie 2014, la finalului planului de asistenţă financiară internaţională.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata