Prefectul de Bistriţa-Năsăud susţine că bistriţenii îşi doresc în mod covârşitor să fie Clujul capitala regiunii

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a afirmat joi, 18 iulie, în cadrul unei dezbateri privind regionalizarea, că din punctul său de vedere este foarte clar că se va face reorganizare administrativ-teritorială şi că bistriţenii îşi doresc în mod covârşitor ca oraşul Cluj-Napoca să fie capitala Regiunii de Nord-Vest.

„La capitolul certitudini, îmi este foarte clar că se va face reorganizarea administrativ-teritorială, că va fi Regiunea Nord-Vest, că va fi Clujul – după cum rezultă şi din sondajul făcut făcut pe această temă – capitala Regiunii de Nord-Vest, că bistriţenii îşi doresc în mod covârşitor să fie Clujul capitala Regiunii de Nord-Vest, dar că nu ne dorim să fie toate direcţiile regionale acolo unde este şi capitala regiunii”, a precizat Ioan Ţintean.

În opinia prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, administraţiile locale îşi doresc ca prin regionalizare să se asigure viitoarelor regiuni un grad de autonomie cât mai mare în raport cu administraţia centrală.

„Eu, înaintea tuturor, aş pune următoarea motivaţie: asigurarea unui grad de descentralizare economică în raport cu administraţia centrală. Cred că toate regiunile sau viitoarele regiuni îşi doresc să obţină acest grad de autonomie cât se poate de mare în raport cu centrul. (…) Dacă ne dorim ceva toţi cei din regiuni, ne dorim să avem această autonomie în raport cu zona centrală”, a adăugat prefectul.

Pe de altă parte, Ioan Ţintean şi-a exprimat îngrijorarea privind faptul că până acum s-a discutat prea puţin pe tema modului de funcţionare al viitoarelor regiuni, din punct de vedere instituţional, subliniind că „prea mult s-a vorbit cum se alege preşedintele, cum se aleg consilierii regionali, ce posturi ar mai fi pe la regiune şi prea puţin s-a vorbit, în opinia mea, la toate întâlnirile, cum funcţionăm instituţional”.

Prefectul consideră însă că nu se poate continua în actuala formă de organizare, regionalizarea fiind cea care va echilibra şi să armoniza zonele de dezvoltare ale ţării.

„Trebuie să ştim să le explicăm oamenilor şi în termeni mai populari, probabil, decât în cifre, ca să ştim să susţinem acest proiect regional. Din punctul meu de vedere este clar că nu mai putem merge înainte în această formă administrativ-teritorială în care ne aflăm acum şi că lucrurile trebuie să se adune pentru că mult mai bine în forma regională se echilibrează şi se armonizează zonele de dezvoltare a Românei”, a afirmat la dezbaterea organizată de Ioan Ţintean.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.