EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Preşedintele Francois Hollande participă la un dineu inedit cu aproape 100 de jurnalişti

Preşedintele francez, Francois Hollande, va lua cina joi, fără microfoane şi camere video, cu cei aproape o sută de jurnalişti care îl urmăresc zi de zi, un eveniment inedit, având în vedere că niciunul din predecesorii săi nu a organizat un astfel de dineu, spre deosebire de preşedinţii americani, care fac din această întâlnire un moment foarte mediatizat, relatează AFP.

‘Este un eveniment inedit, aşa ceva nu s-a făcut niciodată’ sub fostele preşedinţii, a subliniat preşedintele Asociaţiei Presei Prezidenţiale (APP), Alain Barluet, jurnalist la cotidianul Le Figaro.

Dineul, organizat la invitaţia asociaţiei şi la care vor participa aproape o sută de jurnalişti, va avea loc la Maison des Polytechniciens, un hotel particular în centrul Parisului.

Nicolas Sarkozy, care avea relaţii adesea tensionate cu presa, nu a participat niciodată la un asemenea eveniment. Rarele sale întâlniri cu jurnaliştii se derulau la Palatul Elysee, alături de consilierii săi.

Un alt predecesor al lui Hollande, fostul preşedinte Jacques Chirac, a primit o invitaţie pentru un astfel de dineu, pe care însă a refuzat-o în cele din urmă, aminteşte agenţia de presă franceză.

Invitaţia, pentru o întâlnire în afara pereţilor palatului prezidenţial, a fost făcută lui Francois Hollande în urmă cu un an, atunci când acesta, proaspăt ales în funcţia de şef al statului, a acceptat-o în principiu.

Întâlnirea, la care mai sunt invitaţi şi câţiva consilieri apropiaţi ai preşedintelui, va fi relaxată, însă în acelaşi timp organizată. Invitaţia nu stipulează rochii lungi sau fracuri, ci doar ‘ţinuta elegantă’ de rigoare, precizează France Presse.

Conţinutul discuţiilor ar trebui să rămână confidenţial, deoarece ‘nu este vorba de o conferinţă de presă’, ci de ‘o întâlnire informală, fără microfoane, camere de luat vederi sau aparate foto’, se precizează şi de o parte şi de alta.Experienţa arată însă că acest gen de discuţii, în prezenţa unui număr mare de jurnalişti, rămâne foarte rar total confidenţial, cu atât mai puţin în era reţelei sociale Twitter.

Dineul de joi de la Maison des Polytechniciens nu va avea nimic în comun cu evenimentele de presă ultra-mediatizate ale preşedinţilor americani care adună în fiecare an circa 3.000 de participanţi. Aceste adevărate spectacole, la care participă jurnalişti acreditaţi la Casa Albă alături de vedete ale showbiz-ului, permit şi strângeri de fonduri de zeci de mii de dolari pentru diverse cauze.

Actualul preşedinte francez cultivă relaţii mai încrezătoare şi cordiale cu presa şi, spre deosebire de predecesorul său Sarkozy, care a denunţat adesea ‘intoleranţa şi prejudecăţile’ mass-mediei împotriva sa, primele pagini ale săptămânalelor îl lasă pe Hollande, aparent, în pace, încheie AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata