EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Salonul Naţional de Fotografie Turistică şi-a premiat câştigătorii

Salonul Naţional de Fotografie Turistică, ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, a premiat câştigătorii concursului cu tema „Oameni – comunităţi – identităţi” într-o festivitate care a avut loc joi seară la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

„Fotografiile sunt rodul întâlnirii mai multor elemente din care nu lipsesc talentul şi priceperea autorilor, norocul şi dorinţa de a descoperi şi a redescoperi oameni şi locuri”, a afirmat Aurel Borşan, preşedintele Fundaţiei Amfiteatru, în deschiderea evenimentului.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, a apreciat că artele vizuale sunt cele care provoacă simţurile şi „depăşesc barierele limbajului”, fiind de părere că o astfel de expoziţie poate fi itinerată în orice ţară, „indiferent de cultură şi limbă”.

„Dacă la început a fost doar o tehnică, tehnica fotografică, prin evoluţiile celor direct implicaţi a devenit o artă. Privind şi această expoziţie, cred că putem spune, fără niciun fel de reţinere, că ne aflăm în mijlocul unui eveniment pe deplin artistic”, a declarat Lilian Zamfiroiu.

Marele premiu al celei de-a XVII-a ediţii a Salonului Naţional de Fotografie Turistică a fost câştigat de tânăra Iulia Iacoban cu fotografia „Viaţa la ţară”. Ea a mai câştigat şi premiul I la categoria „Viaţa comunităţilor rurale” cu aceeaşi fotografie şi premiul II la categoria „Destinaţii turistice” cu fotografia „Peisaj bucovinean”.

Câştigătorii celorlalte şase categorii ale concursului au fost Adrian Roana la categoria „Oameni şi locuri” cu fotografia „Dor de copii”, Gabriela Pătrăşcan la categoria „Meşteşuguri” cu fotografia „Nicu, fierarul din Chirper”, Ştefan Chirobocea la categoria „Destinaţii turistice” cu fotografia „La poalele Bucegilor”, Cristian Alexandru Cătană la categoria „Bucuria sărbătorii la români” cu „Când răsună zările”, Decebal Scraba la categoria „Semnal de alarmă” cu „V-amintiţi de iarba verde?” şi Cîrja Ionuţ la categoria „Fantezii urbane” cu „Lebăda”.

Premiul publicului i-a fost acordat lui Sorin Băjan pentru fotografia „Singur pe uliţă”.

Un premiu special, Medalia Carol Pop de Szathmary, i-a fost oferit de Asociaţia Artiştilor Fotografi preşedintelui Fundaţiei Amfiteatru, Aurel Borşan.

Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român, a fost de părere că tema salonului, „Oameni – comunităţi – identităţi”, este una „prin excelenţă legată de cultură” şi i-a îndemnat pe organizatori să păstreze „ţinuta” competiţiei şi la ediţiile următoare.

Expoziţia Salonului Naţional de Fotografie Turistică reuneşte cele mai bune 400 de fotografii dintr-un total de 1.000 înscrise în concurs. Aceasta va putea fi vizitată zilnic în perioada 18-27 iulie, la Clubul Ţăranului. Evenimentul găzduieşte şi expoziţia personală a Alexandrei Fira, câştigătoarea Marelui premiu al Salonului la ediţia a XVI-a, expoziţie intitulată „Intonaţii”.

Salonul Naţional de Fotografie Turistică îşi propune să redescopere prin intermediul artei fotografice valorile, atracţiile şi patrimonul cultural extrem de bogat atât al României, cât şi al altor zone din afara ţării, într-o perspectivă a prezentului, promovând totodată talentul şi pasiunea pentru fotografie a tinerilor, amatori sau profesionişti.

Evenimentul a fost organizat de Revista Vacanţe&Călătorii şi Fundaţia Amfiteatru, cu sprijinul Institutului Cultural Român, A.R.T.E. şi Clubului Ţăranului – Muzeul Ţăranului Român, sub egida Programului „Amfiteatrul pentru turismul responsabil”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata