Băsescu: Va trebui să negociem un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat, altfel băncile nu au disponibilitate să finanţeze economia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM că este necesar un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat pentru IMM-uri, punctând că în caz contrar băncile „nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă”.

„Va trebui să negociem cu dumneavoastră un fond de garantare, de garanţii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garanţii băncilor să finanţeze IMM-urile, altfel băncile nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă”, a spus şeful statului, în debutul întrevederii.

El le-a mulţumit oficialilor Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că au acceptat să înceapă discuţiile pentru un nou acord.

Băsescu a arătat că unul dintre obiectivele principale ale noului acord trebuie să vizeze continuarea consolidării macroeconomice.

„Convingerea mea este că deşi România este reechilibrată macroeconomic urmare a măsurilor din 2010, aceste echilibre încă sunt fragile. De aceea cred că unul din principalele obiective ale noului acord trebuie să fie continuarea consolidării macroeconomice. Fără acest element nu putem previziona o creştere durabilă şi continuă, fără sincope”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a susţinut că o altă prioritare sunt reformele structurale.

„Reformele structurale, fie că vorbim de reforma în sistemul de sănătate, care să permită accesul banilor privaţi în sistem sau aplicarea Legii noi a salarizării, care este tot o reformă structurală sau restructurarea companiilor de stat, trebuie să fie o altă prioritate a noului acord”, a indicat Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat ca prioritate şi crearea de locuri de muncă.

„Un ultim aspect: crearea de locuri de muncă, fundamentală pentru noi şi aici avem ca resursă fondurile europene. (…) Şi sigur, va trebui să creăm spaţiul fiscal să utilizăm facilităţile uriaşe create la ultimul Consiliu European legat de accesare de bani de la Banca Europeană de Investiţii, inclusiv prin punerea în garanţie a unor sume de bani din fondurile de coeziune”, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat că noul acord cu FMI pentru următorii doi ani ar trebui să creeze României condiţii de acces în zona euro.

El a explicat că acestea sunt câteva elemente pe care le vede drept priorităţi şi pe care le poate discuta în detaliu cu oficialii FMI, CE şi BM.

Şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a afirmat că un obiectiv important al noului acord este constituit de menţinerea creşterii economice şi reducerea dezechilibrelor macroeconomice.

„Ceea ce am urmărit în ultimul program a fost să se reducă dezechilibrele macroeconomice şi în acest domeniu s-a înregistrat un succes. Un obiectiv important acum este să susţinem aceste câştiguri care au fost înregistrate în trecut. Acest lucru presupune continuarea îmbunătăţirii şi întăririi instituţiilor, în special din zona fiscală, zona finanţelor publice. O altă prioritate, care este în mod clar crucială pentru România, este cum să creeze şi să menţină creşterea care vine la un loc cu crearea de locuri de muncă şi să pună România pe traiectoria convergenţei ca membru al Uniunii Europene”, a spus Schaechter.

Istvan Szekely, directorul pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, i-a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru rolul jucat în implementarea programelor anterioare şi a arătat că există un acord cu privire la obiectivele-cheie.

„Dar am plătit un preţ politic foarte mare pentru rolul important jucat de mine în primul program”, a replicat Traian Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. ion spune

    ce sa mai negocieati si asa neati pus pe taraba la vinzare parerea mea este ca sunteti niste excroci nu aveti nimic pentru tarasi popor .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.