Belgia: Mii de persoane la ultima apariţie oficială a cuplului regal înainte de abdicarea lui Albert al II-lea

Populaţia din Liege le-a adus vineri un vibrant omagiu regelui Albert al II-lea şi reginei Paola cu prilejul ultimei lor apariţii oficiale înainte de abdicarea actualului suveran, nu mai puţin de 8.000 de persoane ţinând să fie prezenţi la vizita de rămas bun a regelui, relatează vineri La Derniere Heure şi La Libre Belgique.

 Baia de mulţime a cuplului regal a durat aproape o oră, cuplul regal parcurgând pe jos circa 200 de metri, timp în care numeroşi belgieni de toate vârstele au ţinut să le strângă mâinile. Regele Albert al II-lea a fost zâmbitor şi foarte alert pe toată durata acestei ultime apariţii oficiale înainte de abdicarea de duminică.

Cuplul regal a primit numeroase buchete de flori, dar şi scrisori de la cetăţeni care au dorit să le mulţumească pentru activitatea din cei 20 de ani de domnie.

Printre momentele care au atras atenţia în cursul vizitei se află un sărut al reginei Paola pentru Albert al II-lea în momentul în care cei doi salutau mulţimea din balconul primăriei, gest urmat de o îmbrăţişare tandră. Paola nu a putut să-şi reţină lacrimile cu prilejul acestui moment emoţionant, imaginile fiind deja preluate de toate mass-media belgiene.

Primăria oraşului Liege i-a făcut cadou reginei Paola o carte de artă despre gara Calatrava, în timp ce regele Albert al II-lea a primit în dar mai multe imagini de arhivă, printre care şi un clişeu fotografic care imortalizează prezentarea sa populaţiei din Liege la 7 iulie 1935, de către regina Astrid, când Albert, pe atunci în vârstă de un an, a devenit oficial ‘prinţ de Liege’.

Willy Demeyer, primarul din Liege, a ţinut să salute maniera în care regele ‘şi-a exercitat funcţia în slujba populaţiei şi a ţării’, punându-şi în valoare ‘empatia naturală’ şi ‘profunda sa umanitate’. El a încheiat afirmând că Albert al II-lea şi Paola vor rămâne ‘pentru totdeauna în inimile noastre prinţul şi prinţesa de Liege’.

Centrul de instrucţie pentru trupele speciale din localitatea Marche-les-Dames a instalat vineri dimineaţă, sub viaductul Charlemagne de la Dinant, un drapel belgian de 144 metri pătraţi pentru a sărbători cei 20 de ani de domnie a lui Albert al II-lea şi accederea la tron a fiului său Philippe.

‘Ideea este a primarului din Dinant, Richard Fournaux. El a contactat Comandamentul militar al provinciei Namur, care la rândul său a luat legătura cu centrul din Marche-les-Dames. Cum dispuneam de oameni capabili să ducă misiunea la îndeplinire, am acceptat’, a declarat locotenent colonelul Jan Hinnekens.

Drapelul, care provine de la muzeul armatei, a fost instalat cu ajutorul unei nave. ‘Drapelul a fost coborât cu ajutorul unui sistem de scripeţi. Dacă i-am fi dat drumul de sus de pe viaduct am fi riscat să se scufunde în apă’, a adăugat el.

Drapelul belgian va pluti pe toată perioada week-end-ului în care au loc ceremoniile de abdicare şi înscăunare, urmând să fie ridicat marţi, 23 iulie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.