Cazanciuc a subliniat în cadrul Consiliului JAI necesitatea mutării accentului de pe latura legiferării pe cea a implementării

Dezvoltarea pe viitor a domeniului justiţiei, obiectivele şi principiile care să ghideze acţiunile UE în acest domeniu pentru următorii ani şi proiectul de regulament privind protecţia datelor, au fost principalele teme dezbătute în cadrul lucrărilor Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis vineri seară, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a participat la lucrările sesiunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat la Vilnius, reuniunea marcând începutul Preşedinţiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, pentru al doilea semestru al anului 2013.

Miniştrii din cele 28 de state ale UE au purtat discuţii asupra dezvoltării pe viitor a domeniului justiţiei, fiind antamate dezbaterile cu privire la obiectivele şi principiile care să ghideze acţiunile UE în acest domeniu pentru următorii ani.

„La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Parlamentului European. În intervenţia sa, oficialul român a accentuat ideea necesităţii mutării accentului de pe latura legiferării pe cea a implementării, având în vedere că bazele normative au fost deja adoptate. Viitorul program multianual ar trebui să se axeze, în principal, pe consolidarea încrederii reciproce între statele membre, pe îmbunătăţirea cooperării între autorităţile judiciare, în vederea combaterii criminalităţii organizate şi pe accentuarea dimensiunii europene a formării profesionale pentru practicienii din domeniul dreptului”, precizează sursa citată.

Al doilea punct al agendei a determinat dezbateri cu privire la proiectul de regulament privind protecţia datelor.

„Propunerea are ca principal obiectiv, asigurarea aplicării coerente a standardelor de protecţie a datelor cu caracter personal la nivelul tuturor statelor membre. Acest proiect este considerat deosebit de important atât de către Consiliul UE, cât şi de către Comisia Europeană, astfel încât dezbaterile ar trebui finalizate până la sfârşitul Preşedinţiei lituaniene (decembrie 2013)”, menţionează MJ.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.