EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Împreună, dar despărţiţi: noua modă a cuplurilor de azi

Relaţiile tip LAT (Living Apart Together), „a fi împreună, dar a trăi separat’, sunt o tendinţă în extindere în Spania şi în restul lumii. Împărtăşesc dragoste, sex, proiecte în comun, călătorii, vacanţe, gusturi şi interese şi au chiar copii împreună, dar trăiesc separat, notează vineri ziarul Estrella Digital.

 Formula ‘tu la casa ta, eu la a mea’ nu mai este doar o extravaganţă a scriitorilor, a actorilor sau a artiştilor. A devenit o opţiune practică a multor cupluri care nu vor să convieţuiască pentru că primează mai mult independenţa, libertatea şi autonomia. Adepţii LAT obişnuiesc să aibă o periuţă de dinţi în casa partenerului şi alte produse de uz zilnic, dar nu şi un dulap cu haine. Această modalitate care se extinde în întreaga lume nu are legătură cu fidelitatea. Ideea este de a avea împreună o relaţie, însă de a locui fiecare la casa lui, în intimitatea şi comoditatea spaţiului său vital.

Angel Barrio are 52 de ani, este om de afaceri şi un exemplu clar al relaţiei LAT. Nu a locuit niciodată cu soţia şi copiii lui, dar petrec mult timp împreună. Cei doi masa în fiecare seară şi petrec împreună sărbătorile şi vacanţele. Angel are însă propriul apartament de ‘burlac’ şi prieteni cu care împărtăşeşte aceleaşi gusturi.

Este vorba, în general, de profesionişti de succes, dedicaţi carierei lor, şi de multe ori sunt numiţi ‘neo-burlaci’.

Motivele pentru care aleg acest stil de viaţă sunt multe şi variate. Cele mai răspândite, potrivit specialiştilor, sunt perechile tinere care studiază, cuplurile divorţate care după ce îşi aleg un nou partener trăiesc în case separate, mai ales când la mijloc sunt copii adolescenţi, sau care au trăit o experienţă dureroasă şi nu vor să o mai repete.

John Haskey şi Jane Lewis au publicat în revista ‘International Journal of Law in Context’ un raport intitulat ‘Living-apart-together in Britain: contex and meaning”, primul studiu realizat în Marea Britanie care semnalează clar acest fenomen şi ce relevă că există cel puţin 2 milioane de cupluri în această ţară care trăiesc în case diferite. În Elveţia, 6% dintre cupluri trăiau în aceste condiţii în anul 1993, iar proporţia lor a crescut la 14% în prezent. Potrivit unui studiu realizat în 2009 în SUA, o treime din cuplurile din această ţară au o relaţie tip LAT.

În Europa, persoanele de peste 30 de ani sunt cele care practică această formulă, urmate îndeaproape de cele cu vârste de 40-50 de ani sau mai mult. În Canada, 10% au ales acest mod de viaţă care îi include chiar şi pe tinerii de peste 20 de ani, în timp ce în Franţa 10% din bărbaţii născuţi după 1970 nu au locuit niciodată cu partenerele lor.

Este cunoscută relaţia pe care au avut-o Jean Paul Sartre şi Simone de Beauvoir, legendarul filosof şi scriitoarea franceză, dar care nu au locuit niciodată împreună. Fiecare avea casa lui şi ducea o viaţa independentă.

Acelaşi lucru l-au făcut Woody Allen şi Mia Farrow, care aveau locuinţe diferite în Central Park, deşi erau căsătoriţi. Un exemplu mai actual este cel al actriţei Helena Bonham Carter şi al soţului său, regizorul Tim Burton, care trăiesc la adrese diferite în acelaşi cartier din Londra. În Chile, unul dintre cazurile cele mai reprezentative este mariajul dintre scriitoarea Marcela Serrano şi fostul ministru Luis Maira, care în intenţia de a-şi respecta intimitatea au decis să locuiască în case separate.

Potrivit sociologilor, într-un cuplu dragostea este cel mai important lucru, însă şi traiul în comun este dificil. Prin urmare, tot mai multe persoane, nu neapărat vedete, au început să opteze pentru acest stil de viaţă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata