Japonia: Ministerul Sănătăţii aprobă începerea primelor teste clinice cu celule iPS

Ministerul japonez al Sănătăţii şi-a dat vineri acordul pentru a începe primele teste clinice mondiale pe oameni în domeniul medicinei regenerative prin intermediul celulelor suşă pluripotente induse (iPS), relatează AFP.

Această aprobare survine după ce o comisie de experţi mandataţi de guvern a aprobat luna trecută un proiect de teste propus de Fundaţia pentru cercetare biomedicală şi inovaţie (Ibri), un centru medical din Kobe (vestul Japoniei).

Aceste teste pe pacienţi vor viza tratarea unor forme de maladie oculară numită degenerescenţă maculară legată de vârstă (DMLA), care este prima cauză de orbire la vârste de peste 55 de ani, în ţările industrializate.

Cercetătorii intenţionează să recolteze celule din retina pacienţilor şi să le implanteze. Celulele suşă pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte aduse în stare cvasiembrionară. Această operaţiune genetică are ca obiectiv să le facă să-şi recupereze capacitatea de a se diferenţia în toate tipurile celulare, în funcţie de mediul în care se găsesc.

Anul trecut, cercetătorii japonez Shinya Yamanaka şi britanic John Gurdon au fost recompensaţi ex-aequo cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru că au elaborat metoda care permite reprogramarea celulelor adulte în celule suşă, un procedeu-cheie pentru viitorul medicinei regenerative. Folosirea de celule iPS nu ridică o problemă etică fundamentală, spre deosebire de unele celule suşă prelevate din embrioni umani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.