Mitropolitul Moldovei, Teofan, a plecat la Muntele Athos cu Bricul Mircea

Bricul ‘Mircea’, navă şcoală a Academiei de Marină Mircea cel Bătrân (ANMB), a plecat vineri, 19 iulie, din Portul Constanţa, în voiajul anual de instrucţie avându-la bord pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, împreună cu o delegaţiei ecleziastică de opt preoţi.

Înaltul ierarh împreună cu delegaţia clericală vor fi debarcaţi la Muntele Athos, pe parcursul unei escale pe care o va face nava-şcoală în timpul marşului din Marea Egee.

Nava Şcoală (NS) Mircea efectuează, în perioada 19 iulie – 3 august, marşul anual de instrucţie cu cadeţii Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân’ şi ai Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale ‘Amiral Ioan Murgescu’.

Pe timpul acestui marş, bricul ‘Mircea’ va face escale în porturile Istanbul (Turcia) şi Salonic (Grecia) iar la bord, alături de cadeţii români, se vor instrui şi câte doi cadeţi din ai academiilor navale din Turcia, Polonia şi Bulgaria.

Ofiţerul de presă al Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), lt. comandor Ion Burghişan, a declarat că acest marş de instrucţie reiterează un eveniment cu semnificaţii similare ce a avut loc în urmă cu 90 de ani. ‘Pe 7 şi 8 mai 1923, o delegaţie a elevilor Secţiilor Pregătitoare şi Aplicaţie ale Şcolii Navale, precum şi ai Şcolii de Marină, ambarcaţi pe vaporul SMR ‘Principesa Maria’, improvizat ca navă-şcoală, au făcut o escală la Muntele Athos. Astfel, reîntorcându-ne la tradiţii, SMFN a hotărât ca în acest an să re-traseze pe harta marşului de instrucţie Sfântul Munte Athos, ca escală spirituală a celor mai tineri marinari militari români şi profitând că drumul de la Tuzla spre Salonic trece pe lângă Muntele Athos, echipajul NS ‘Mircea’ va efectua prima vizită la schitul românesc Prodom, după 90 de ani’ – a precizat Burghişan.

Comandantul marşului, este contraamiralul de flotilă dr. Corneliu Bocai, Şeful Instrucţiei şi Doctrinei la Statul Major al Forţelor Navale

Nava Şcoală Mircea lansată la apă în urmă cu 75 ani, Nava Şcoală „Mircea” a fost construită în perioada 1938 – 1939 la Şantierul Blohm und Voss din Hamburg, Germania.

După ultima reparaţie capitală, finalizată în anul 2002 la Şantierul Naval din Brăila, NS „Mircea” a efectuat în fiecare an marşuri de instrucţie.

În anul 2004 a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oară (prima traversadă a avut loc in anul 1976) şi a concurat la competiţia nautică „Tall Ships Challenge 2004”. În 2005 a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, participând la competiţia nautică „Tall Ships Race 2005” şi la mai multe festivaluri maritime internaţionale şi manifestări jubiliare în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Germania şi Olanda.
Marşul de instrucţie din anul 2006 a fost efectuat în Marea Neagră, cu escale în Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna şi Samsun.

În anul 2007 a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterană, participând la competiţia nautică „Tall Ship Race Mediterranea 2007” şi având escale în porturile – Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova.
Anul 2008 a adus un marş de instrucţie de 115 zile în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltică şi participarea la trei festivaluri maritime – „L’Armada de Rouen 2008”, „La Fete du Brest”, şi „Hanse Sail Rostock 2008”.

Cu ocazia „Hanse Sail Rostock 2008” au fost sărbatoriţi 50 de ani de la lansarea la apă a „surorii” mai mici a N.S. „Mircea”, nava şcoală a Marinei Germane, „Gorch Fock”.

În anul 2009 nava a executat cea de a treia traversadă a Oceanului Atlantic, participând la regata „Tall Ships Atlantic Challenge 2009”, în Statele Unite ale Americii. Escalele acestui marş au fost – Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charleston, Boston, Ponta Delgada şi Melilla.

În anul 2010 nava a efectuat marşul anual de instruire practică în perioada 30 mai – 24 iunie 2010, cu escale în porturile Istanbul, Brindisi şi Izmir, apoi în 2011 nava a efectuat marşul anual de instruire practică în perioada 4 aprilie – 9 mai, cu escale în porturile Istanbul, Pireu şi Durres.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.