A cincea rundă de negocieri intercoreene privind complexul industrial de la Kaesong s-a încheiat fără niciun acord

Discuţiile dintre reprezentanţii celor două Corei cu privire la redeschiderea complexului industrial de la Kaesong au eşuat din nou luni, ei convenind doar să se întâlnească din nou joi, când vor avea cea de-a şasea rundă de negocieri pe această temă, relatează agenţia EFE.

După prima rundă negocieri, desfăşurată pe 6 iulie, cele două ţări au convenit asupra principiului redeschiderii complexului, economiile ambelor state fiind afectate de suspendarea acestei activităţi decisă unilateral de Phenian în luna aprilie, în contextul tensiunilor din zonă generate de testul nuclear realizat în februarie de armata nord-coreeană. Dar, în cursul tratativelor care au urmat, nu s-a mai înregistrat niciun progres, fiecare parte punând anumite condiţii.

Astfel, Seulul cere garanţii din partea Coreii de Nord că nu va închide din nou complexul în mod unilateral indiferent de evoluţiile politico-militare din regiune, în timp ce Phenianul ar fi înaintat o serie de cereri, precum creşterea salariilor lucrătorilor, care primesc în prezent circa 130 de dolari pe lună. Pentru a diminua riscul unei noi închideri a complexului, Coreea de Sud intenţionează să aducă la Kaesong şi companii străine, dar vecinul din nord respinge propunerea.

Complexul industrial de la Kaesong este singura acţiune de cooperare dintre cele două ţări. În cadrul acestuia se combină tehnologia avansată sud-coreeană cu mâna de lucru ieftină a nord-coreenilor, circa 53.000 dintre aceştia realizând aici produsele a 123 de companii din Coreea de Sud.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.