Argeş: Aproape 50.000 de turişti vizitează anual Peştera Dâmbovicioara

Aproape 50.000 de turişti vizitează anual Peştera Dâmbovicioara din judeţul Argeş, situată în zona de sud a Masivului Piatra Craiului.

 Peştera se află pe teritoriul comunei Dâmbovicioara, iar încasările din taxa de vizitare reprezintă o importantă sursă de venit pentru localitatea cu o populaţie de sub o mie de locuitori. Primarul Dumitru Secăreanu a declarat că numărul de turişti este în continuă creştere, mai ales după implementarea unui proiect de promovare cu finanţare europeană.

„Am finalizat proiectul în septembrie 2012, iar de atunci numărul de turişti a crescut cu aproximativ 13%. Asta înseamnă un plus de 40.000 de lei la încasările din taxa de vizitare”, a precizat primarul.

Citeste si:  Afacerile din industrie au crescut, în judeţul Satu Mare, cu 7,7% în primele 5 luni din 2014

La creşterea numărului de turişti a contribuit şi modernizarea infrastructurii rutiere. Este vorba de un drum judeţean şi de un drum comunal, care asigură accesul dinspre DN 73.

„Avem un proiect pe fonduri REGIO pentru refacerea drumului comunal, a fost licitat. (…) Mai sunt aproximativ 650 de metri care trebuie refăcuţi, în defileul Dâmbovicioarei„, a declarat Dumitru Secăreanu.

Conform unui studiu de prefezabilitate întocmit în anul 2009 de specialiştii Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Turism, lucrările de reamenajare a Peşterii Dâmbovicioara ar fi costat aproape 400.000 de euro. Proiectul prevedea realizarea unor scări de acces, trotuar şi platforme de regrupare metalice, refacerea iluminatului, curăţarea pereţilor de fum, dar şi amenajarea unor parcări.

Citeste si:  "Ospitalitate românească": o turistă din Franţa a căzut într-o gură de canal descoperită

Din cauza lipsei de fonduri, reamenajarea turistică a peşterii a fost realizată doar parţial.

„Au fost refăcute aleile metalice şi iluminatul interior, au fost amenajate două grupuri sanitare cu apă curentă. (…) Parcările nu au fost finalizate, din cauza existenţei unor litigii pentru terenurile respective”, a explicat primarul Dumitru Secăreanu.

Prima amenajare turistică a Peşterii Dâmbovicioara a fost realizată în anul 1980, prin electrificarea primilor 200 de metri şi instituirea unui turism organizat, cu vânzare de bilete şi ghidaj. În anul 2005 au început lucrări de reamenajare a cavităţii, rămase nefinalizate din cauza lipsei de fonduri.

Citeste si:  Grecia a înregistrat un număr record de turişti ruşi în primele nouă luni din 2012

Peştera Dâmbovicioara este situată în zona carstică a culoarului Rucăr – Bran. S-a format în calcarele de vârstă jurasică ale Masivului Piatra Craiului, datorită acţiunii apelor pârâului Dâmbovicioarei.

Cu o lungime de peste 250 de metri, peştera are aspectul unei galerii puţin ramificate, cu un traseu uşor ascendent, putând fi străbătută lejer, datorită plafonul mai înalt decât statura omului.

Temperatura interioară oscilează în jurul valorilor de 10 – 12 grade Celsius, iar umiditatea este potrivită.

Peştera Dâmbovicioara este cunoscută încă din secolul al XVI-lea, fiind atestată documentar din timpul voievodului Mihnea Turcitul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata