Copacii au ceasuri interne, precum oamenii

La fel ca şi corpul uman, unii copaci au ceasuri interne care le coordonează activităţile celulelor într-un ciclul de zi-noapte, se arată într-un nou studiu.

Oamenii de ştiinţă ştiau de aceste ritmuri circadiene din frunze, dar noul studiu este primul de acest fel care demonstrează existenţa ceasurilor interne în întreg copacul.

Studiul a fost efectuat pe arborele numit Tasmanian Albastru şi a constatat că acsta îşi foloseşte ceasul intern pentru a-şi regla consumul său de apă şi de dioxid de carbon. Oamenii de ştiinţă spun că aceste cicluri ar putea afecta schimbările climatice.

„Nu s-a demontrat niciodată că ritmul circadian al frunzelor afectează întregul copac. Dacă funcţionează pentru un singur copac, înseamnă că funcţionează pentru toată pădurea”, spune cercetatorul studiului, Rubén Díaz Sierra, un fizician de la Universitatea Naţaională de Învăţământ la Distanţă din Spania.

Colegii săi au monitorizat copacii în camere speciale, în cadrul unui experiment din Sydney, Australia, experiment mai larg în care au studiat modul în care pădurile de eucalipt din Australia vor răspunde la schimbările de dioxid de carbon din atmosferă şi climă. Aceste camere permit cercetătorilor să controleze temperatura aerului,  umiditatea şi cantitatea de lumină la care sunt expuşi copacii.

Cercetătorii au măsurat cât de mult dioxid de carbon au folosit copacii şi cât de mulţi vapori de apă s-au pierdut prin deschiderile mici din frunzele lor, şi anume stomatele. Oamenii de ştiinţă au comparat apoi aceste valori în timpul nopţii, înregistrându-se schimbări dramatice de temperatură şi umiditate.

Atât consumul de dioxid de carbon, cât şi pierderea apei au scăzut în cele şase ore de după apusul soarelui, dar au crescut considerabil în timpul celor şase ore de dinaintea ivirii zorilor. Pentru că mediul nu se schimbă, creşterea aceasta a fost explicată doar prin existenţa unui ceas biologic, spune cercetătorul studiului, Victor Resco de la Universitatea de Vest din Sydney.

Cercetătorii au constatat odată cu acest studiu realizat de ei, că existenţa ceasurilor biologice interne la copaci au efecte asupra schimbărilor climatice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.