Franţa va închide în 2016 cea mai veche centrală nucleară – Fessenheim

Franţa va închide în 2016 centrala nucleară de la Fessenheim, cea mai veche din ţară, a confirmat noul ministru francez al Mediului, Philippe Martin, informează agenţia EFE.

Intr-un interviu publicat duminică de săptămânalul ‘Le Journal du Dimanche’, ministrul Mediului a încdercat să înlăture dubiile privind viitorul acestei centrale din nord-estul ţării, care şi-a început activitatea în 1978 şi pe care intenţionează să o închisă în 2016 sau 2017.

‘Am o misiune. Voi închide Fessenheim până la 31 decembrie 2016’, a declarat Martin, care astfel va respecta promisiunea făcută în campania electorală de preşedintele socialist Francois Hollande.

Din 19 centrale nucleare care funcţionează în Franţa, Executivul socialist -care guvernează în coaliţie cu ecologiştii- va închide doar Fessenheim, deşi şi-a luat angajamentul de a reduce cota energiei nucleare în producţia totală de energie a Franţei de la 75% în prezent, la 50 % în 2025.

La începutul lunii, centrala de la Fessenheim a avut o problemă ‘fără consecinţe’ cu o valvă a reactorului numărul doi.

În aprilie, Autoritatea pentru Securitate Nucleară din Franţa (ASN) a impus condiţii suplimentare de securitatea pentru ca acest reactor să poată fi exploatat în continuare.

ASN a cerut atunci companiei energetice EDF ca înainte de decembrie 2013 să crească rezistenţa structurilor sale pentru a evita ca, în caz de accident grav, să se rupă învelişul exterior şi să permită scurgerea de material radioactiv, precum şi instalarea unui sistem de răcire suplimentar de urgenţă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.