Irakul a semnat un contract privind importul de gaze naturale din Iran pentru energie electrică

Irakul a semnat un acord privind importul de gaze naturale din Iran pentru generarea de energie electrică, a informat luni Ministerul irakian al Electricităţii. Această decizie ar putea afecta eforturile SUA de a bloca fondurile pentru dezvoltarea programului nuclear al Iranului, informează Reuters.

În baza contractului, Iranul va construi o conductă în Irak şi va furniza 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale care vor fi utilizate pentru alimentarea a trei centrale de la Bagdad şi Diyala, a precizat sursa citată.

Conducta ar urma să fie finalizată în două luni şi este construită de către Iran Consulting Group (ICG) în Irak în baza unui contract în valoare de 365 de milioane de dolari, se menţionează în comunicat. ‘Secţiunea conductei de pe teritoriul irakian urma să fie finalizată luna trecută, însă situaţia instabilă a securităţii din provincia Diyala şi probleme de proprietate au întârziat proiectul care ar trebui să fie termine în două luni’, precizează comunicatul.

Acordul a fost semnat în cadrul unei ceremonii cu uşile închise la Bagdad, duminică seara, între ministrul irakian al electricităţii, Kareem Aftan, şi ministrul iranian al petrolului, Rostam Qasemi. Mass-media nu a avut acces la ceremonie.

Sancţiunile care au drept scop să împiedice Iranul să exporte petrol şi gaze naturale reprezintă unul dintre principalele instrumente folosite de Washington pentru a bloca fondurile destinate programului nuclear al Teheranului, bănuit că ar încerca să dezvolte o armă nucleară.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.