Judeţul Timiş are peşteri puţine, dar unice prin frumuseţe

Cunoscut a fi mai mult un judeţ de câmpie, Timişul are în partea estică un relief montan destul de puţin exploatat turistic, in condiţiile în care natura a modelat aici forme arhitectonice şi structuri carstice care atrag turiştii în orice anotimp, iar pasionaţii de drumeţii montane sunt fascinaţi de traseele deosebit de atractive.

Aici se găseşte şi Peştera Româneşti, unica din ţară şi printre puţinele din Europa în care se organizează speoconcerte (simfonice, de rock, jazz, blues sau muzică electronică), spre sfârşitul lui Brumărel, când nu este deranjată perioada de împerechere a populaţiilor de lilieci care se adăpostesc în peşteră. Temperatura este constantă pe tot parcursul anului, de 14 grade Celsius.

Atunci, mii de tineri află o frumoasă legendă a locului, care spune că, aici, cândva, un fecior de cioban şi-a omorât tatăl ca să îi ia oile. De atunci, sufletul bătrânului cioban rătăceşte prin peşteră şi pe lângă ea, tânguindu-se.

Cu toate acestea, obiectivul este cunoscut mai mult pe plan local, de locuitorii judeţului, de elevii cazaţi în tabăra Poieni Strâmbu aflată în apropiere sau de pasionaţii de speoconcerte.

Autorităţile judeţene sunt conştiente că pentru un singur astfel de obiectiv nu pot spera la finanţări guvernamentale sau europene, prioritate având zonele în care numărul peşterilor este mai mare.

‘Ne-am bucura să putem trece acest obiectiv pe agenda noastră turistică, dar nu am prevăzut Peştera de la Româneşti în planul de investiţii, nici pe anul acesta, nici în viitor. Este un loc deosebit, dar trebuie să recunoaştem că înaintea noastră este Caraş Severinul, care are mai multe peşteri’, a declarat, Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

În apropiere se află şi Peştera Albastră, un adevărat monument al naturii, lângă localitatea Pietroasa, fiind faimoasă prin culoarea albastră a rocilor care domină (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.