Regina Mathilde aduce strălucire monarhiei belgiene

0 8

Blondă şi zâmbitoare, distinsă, însă şi apropiată de oameni, regina Mathilde va fi un sprijin preţios pentru noul suveran belgian şi va face farmecul unei case regale considerate adesea fără strălucire, transmite duminică AFP.

La 14 ani după ‘mathildomania’ declanşată de căsătoria ei cu prinţul moştenitor Philippe, Mathilde rămâne, la 40 de ani, o femeie amabilă şi plăcută, foarte familiarizată cu camerele de filmat. Cea pe care revista Vanity Fair o descrie ca pe o femeie ‘minunată, proaspătă şi stilată’, nu a făcut niciun pas greşit, fie că se ocupă de drepturile femeilor şi copiilor din Belgia, fie că se întâlneşte cu membri ai familiilor regale din lume, unde eleganţa ei naturală nu trece neobservată.

În 2006 a pozat alături de Nelson Mandela, vizibil încântat, în cadrul unei misiuni economice conduse de prinţul Philippe pentru promovarea imaginii Belgiei în lume. A mers în mai multe ţări din Sud, în acţiuni UNICEF, ONUSIDA sau OMS. În apariţiile publice, Mathilde îşi priveşte soţul cu tandreţe, părând a încerca să îi insufle viitorului rege un plus de încredere în sine, lucru care îi lipseşte din tinereţe.

După 20 de ani de domnie şi luni de zvonuri despre abdicare, socrul său, Albert al II-lea, a anunţat pe 3 iulie că va trece ştafeta fiului său cel mare cu ocazia Zilei naţionale, 21 iulie. Mathilde devine astfel prima regină de origine belgiană din istoria ţării, după şase regine de origine străină.

Născută pe 20 ianuarie 1973 în localitatea Uccle din regiunea Bruxelles, fiica lui Patrick d’Udekem d’Acoz şi a contesei Anne Komorowski a avut o educaţie tradiţională: şcoala primară la Bastogne (sud-est), studii secundare la Institut de la Vierge Fidčle din Bruxelles şi specializare în ortofonie. În 1995 şi-a deschis primul cabinet la Bruxelles pentru corectarea defectelor de pronunţie ale copiilor. A regretat puţin că a încetat să lucreze după ce s-a căsătorit cu Philippe, dar a ţinut să îşi termine studiile de psihologie începute înainte de căsătorie.

‘Pe viitor, prinţesa Mathilde vrea să contribuie în continuare la o societate umană, în care iubirea, respectul şi solidaritatea să ocupe un loc central. Mai vrea să exploateze puterea tradiţiilor, pe care să le transpună într-o societate modernă’, a spus recent Palatul.

Vestimentaţia Mathildei este mai degrabă clasică. Multe rochii sunt concepute de designerul belgian Edouard Vermeulen, o nouă creaţie a acestuia, o rochie de mătase şi bumbac de culoarea fildeşului, fiind purtată de regină în ziua istorică a urcării pe tron a soţului ei.

În privinţa educaţiei celor patru copii, Mathilde a adus o notă de modernitate casei regale belgiene. Fiica cea mare, Elisabeth, care va împlini 12 ani, se pregăteşte deja să îi succeadă într-o bună zi tatălui ei – legea salică a fost abrogată în Belgia în 1991. Ea şi fraţii ei, Gabriel şi Emmanuel, precum şi sora cea mică, Eleonore, ‘sunt educaţi în context multilingv’ şi au în anturaj ‘copii din multe clase sociale’, arată Palatul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata