EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Rusia şi SUA înfiinţează un grup de lucru pentru securitate informatică

0

Rusia şi SUA înfiinţează un grup de lucru pentru securitate cibernetică. Potrivit cotidianului rus Kommersant, copreşedinte al noului grup va fi, din partea Rusiei, subsecretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, generalul Nikolai Klimaşin, iar din partea SUA – Michael Daniel, supranumit în SUA ‘regele ciberneticii’.

Grupul, ce va activa în cadrul comisiei prezidenţiale ruso-americane, va trebui să coopereze în condiţiile lipsei de încredere dintre părţi şi prezenţei unor importanţi factori iritanţi, în primul rând cazul Edward Snowden.

Înfiinţarea noului grup de lucru în cadrul comisiei prezidenţiale ruso-americane a fost anunţată de Vladimir Putin şi Barack Obama la 17 iunie, în urma negocierilor de la Loch Erne, Irlanda de Nord. La acea dată, preşedinţii au semnat un pachet de acorduri interguvernamentale fără precedent privind măsurile în domeniul spaţiului informatic. Una dintre aceste măsuri este tocmai înfiinţarea noului grup de lucru. Pentru confirmarea copreşedinţilor grupului, Putin şi Obama le-au lăsat subalternilor o lună de zile.

O sursă apropiată negocierilor a dezvăluit pentru Kommersant că noul grup va fi condus de ‘cei mai reputaţi specialişti în domeniul securităţii cibernetice’ din ambele ţări. Rusia l-a propus pentru această funcţie pe generalul Nikolai Klimaşin.

Pentru experţi, această opţiune nu este una surprinzătoare: tocmai în timpul vizitei conduse de general în SUA, în iunie 2011, a fost lansat procesul de elaborare a măsurilor de încredere în spaţiul cibernetic. Klimaşin este subsecretar al Consiliului de Securitate al Rusiei şi conduce comisia pentru securitate informatică din cadrul acestei structuri. Înainte, el a ocupat funcţii înalte în Serviciul Federal de Securitate /FSB/, inclusiv funcţia de prim-adjunct al directorului departamentului tehnico-ştiinţific al FSB. Adjunctul lui Klimaşin în acest nou grup de lucru va fi ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Krutskih.

Copreşedinte din partea SUA va fi, potrivit informaţiilor Kommersant, Michael Daniel, coordonatorul Casei Albe pentru probleme de securitate informatică. Înainte de 2012, el a lucrat timp de 17 ani într-un departament al Casei Albe care se ocupa de serviciile de informaţii şi programele secrete ale Pentagonului. Adjunctul lui Michael Daniel în grup va fi Christopher Painter, responsabil pentru securitate cibernetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Rusiei şi SUA le va fi greu să coopereze într-un domeniu atât de sensibil precum securitatea cibernetică, subliniază Kommersant. Problema nu constă doar în faptul că Moscova acuză frecvent Washingtonul de militarizare crescândă a acestui domeniu şi că, în replică, SUA critică Rusia pentru încercările de a întări controlul statului în reţea: un important factor iritant devine pentru relaţiile bilaterale şederea prelungită la Moscova a fostului analist al CIA Edward Snowden.

În SUA, principala structură responsabilă de securitatea infrastructurii informatice este comandamentul cibernetic. Şeful acestuia, Keith Alexander, conduce prin cumul de funcţii şi cel mai secret dintre serviciile de securitate americane: Agenţia Naţională de Securitate /NSA/, ale cărei documente au şi ajuns în mâinile lui Snowden. Dacă Moscova îi va oferi acestuia azil politic, cooperarea în domeniul securităţii cibernetice va fi mult îngreunată, în condiţiile în care tocmai datorită lui Snowden a ajuns în mass-media copia unui document secret privind planurile NSA şi ale comandamentului cibernetic de a elabora o hartă a unor potenţiale ţinte pentru atacuri informatice în alte ţări.

Potrivit Kommersant, autorităţile ruse au pregătit deja un fel de replică la aceste planuri. În viitorul apropiat, în Rusia va fi adoptat un document în care se va preciza modul în care Moscova intenţionează să reacţioneze la aceste atacuri şi la alte conflicte cibernetice interstatale. Documentul se va numi ‘Bazele politicii de stat în domeniul securităţii informatice internaţionale’, precizează cotidianul rus.

În mod oficial, numele copreşedinţilor grupului de lucru ruso-american pentru securitate informatică vor fi anunţate în următoarele săptămâni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.