EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Siria: Un important mausoleu musulman din secolul XI a fost distrus la Homs

Mausoleul lui Khalid bin al-Walid, unul dintre companionii lui Mahomed, a fost distrus de tiruri de obuze ale armatei siriene în timpul ofensivei pe care aceasta o desfăşura pentru a prelua controul asupra cartierelor rebele din centrul oraşului Homs, relatează luni AFP, citând surse locale.

‘Militanţii din cartierul Khalidia din Homs /centrul ţării/ au anunţat distrugerea de către armată a mausoleului lui Khalid bin al-Walid, companion al profetului’, a afirmat Observatorul sirian pentru drepturile omului /OSDH/.

Situată la Khalidia, sub control rebel, moscheea adiacentă şi care poartă acelaşi nume suferise deja pagube importante în timpul multiplelor atacuri ale trupelor care voiau să câştige acest cartier. Un material video filmat de un amator şi publicat luni online arată moscheea, cunoscută pentru impozantele sale minarete, şi grămezi de dărâmături, mormane de piatră şi metal în apropierea mausoleului.

‘Moscheea Khalid bin al-Walid a fost bombardată, iar mausoleul a fost complet distrus’, a precizat militantul anonim care a filmat scena. Mausoleul a fost distrus ‘în această dimineaţă /luni/, după bombardarea moscheii de către bandele criminale ale /preşedintelui Bashar/ al-Assad, ce folosesc numeroase arme grele’.

Materialul video arată de asemenea un necunoscut care lansează următorul mesaj: ‘Mă adresez arabilor şi musulmanilor: acum, sanctuarul Khalid bin al-Walid a fost distrus, cum vă veţi mai putea prezenta în faţa lui Allah? De ce aţi abandonat oraşul Homs, asediat?’.

Născut în anul 592 la Mecca, Khalid bin al-Walid a fost principalul conducător militar al lui Mahomed şi după aceea al primilor doi califi, Abu Bakr şi Omar. El a fost responsabil de cucerirea Damascului şi Homsului, de cucerirea Siriei, şi a participat la cucerirea Ierusalimului. El a murit în 642 şi este îngropat la Homs.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata