EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Solidaritate internaţională pentru salvarea patrimoniului de la Roşia Montană

Campania „Salvaţi Roşia Montana” este susţinută, şi în această vară, de mai mulţi tineri entuziaşti din Europa, care fie străbat acum continentul pe bicicletă, din capitala Danemarcei, Copenhaga, până în inima Munţilor Apuseni, într-un tur de protest faţă proiectul Companiei Gold Corporation de exploatare cu cianură a zăcămintelor de aur, argint şi wolfram din vestita aşezare transilvană, fie au alergat în competiţia Everest Marathon.

 Lor li se vor alătura sute de români care au anunţat că vor veni la Roşia Montana la cea de-a 8-a ediţie FânFest, pe biciclete şi pe jos, din Bucureşti, Alba-Iulia, Cluj-Napoca şi din alte oraşe ale ţării.

„We love Roşia Montană/Iubim Roşia Montana” este deviza purtată pe o mare banderolă de Tică Darie (20 de ani) şi Louisa Hoppe (23 de ani), care se îndreaptă spre Roşia Montana, venind pe bicicletă, de la Copenhaga. Tică Darie a efectuat şi în 2012 acest tur european de protest, în 30 de zile, parcurgând 2.533 de kilometri pe bicicletă. A ajuns în Piaţa Veche din Roşia Montană pe 15 august, în prima zi a FânFest, fiind întâmpinat de localnici şi membrii Campaniei „Salvaţi Roşia Montană”. La FânFest a cunoscut-o şi pe Louisa Hoppe, din Germania, care a studiat un an, la master, la Cluj-Napoca. În acest an, „We love Roşia Montana”, cu Tică şi Louisa, va ajunge în România pe 4 august, după întâlniri cu tineri din Hamburg, Berlin, Leipzig, Chemnitz, Dresda, Praga, Viena, Bratislava, Budapesta şi Cluj-Napoca. În România, cei doi vor participa şi la „Marşul pentru Roşia Montana”, care se va încheia pe 12 august.

„Vrem să ajutăm localnicii din Roşia Montană şi activiştii Campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, atrăgând atenţia, la nivel internaţional, asupra pericolului la care este expusă zona, natura şi localnicii, şi aducând, astfel, susţinere din afara graniţelor”, spune Louisa Hoppe. Ea şi Tică Darie primesc zilnic pe pagina lor de facebook mesaje de solidaritate internaţională.

Tot pentru a-şi manifesta protestul faţă de distrugerea celei mai vechi aşezări din România – cu un patrimoniu unic pe continent şi o natură de o rară frumuseţe – se îndreaptă spre Roşia Montană, pe biciclete, un alt grup de tineri, din Canada. Radu Păltineanu, Elena Vanica şi Sophian Guidara au ajuns la Copenhaga, cu deviza „Travel for a cause”, în 8 iunie. Ei străbat 2.422 de kilometri pe bicicletă, 127 – pe jos, 2.370 – cu trenul şi 710 kilometri cu feribotul. Călătoria lor totalizează 5.450 de kilometri pe care îi parcurg în 59 de zile, pe traseul Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Rusia, Ucraina, Transnistria, Moldova, România. Vor ajunge la Roşia Montana pe 5 august.

Cristian Cişmaru şi Christian Dumitrache au pornit, la începutul lunii mai, într-o aventură de 7.000 de kilometri, cu logo-ul verde-roşu al Campaniei „Salvaţi Roşia Montană” marcat pe maşina lor. Au traversat Germania, Austria, Italia, Slovenia, Croaţia, Bosnia, Montenegru, Kosovo, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru, Israel, Palestina şi Iordania. Cu numele „Cin cin cianuro”, cei doi au participat la raliul Allgau-Orient 2013, aflat la cea de-a 8-a ediţie.

La rândul său, alergătorul Călin Adam a purtat steagul inscripţionat cu „Salvaţi Roşia Montană” într-una dintre cele mai dificile probe de maraton din lume, Everest Marathon(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
 1. degeaba spune

  Salvația Roșia Montană, mergând pe bicicletă ? Cum bine zicea cineva: „Voi trăiți în Kafka !”.
  La fel ca și acum la fracționarea hidraulică, oricum n-are importanță, dacă Guvernul zice că nu e nici o problemă, nu o să mai crâcnească nimeni.
  Asta e, voi i-ați votat, iar … câteodată contează în primul rând votul Serviciilor, nu al populației.
  În rest, e doar audiență maximă la tv și atât.

 2. Oana spune

  Te invit sa urmaresti documentarul „Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei”. Rosia nu este unicul sat de munte din romania. Oamenii aceia traiesc din animale si pamant, iar iazul de cianura, partea profitului de 20% si cei 4 munti rasi de pe suprafata apusenilor nu este deloc un proiect benefic pentru romania.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata