TEPCO recunoaşte că au existat scurgeri de apă radioactivă în ocean după explozia de la Fukushima

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care gestionează centrala nucleară de la Fukushima, a recunoscut luni pentru prima dată că ape radioactive acumulate la baza centralei atomoelectrice, unde în luna martie 2011 s-a înregistrat o explozie după cutremurul urmat de tsunami, s-au scurs în Oceanul Pacific, transmite AFP.

Declaraţia survine după alegerile legislative parţiale pentru camera superioară a parlamentului, câştigate de Partidul Liberal Democrat (LDP, de dreapta) al primului ministrul Shinzo Abe, un partizan al activităţilor nucleare.

La începutul lunii iulie TEPCO a anunţat că doze semnificative de compuşi radioactivi au fost detectate în apele subterane, referindu-se în mod special la o multiplicare de 110 ori a nivelului de cesiu 134 într-un puţ de prelevare a apei situat între reactoare şi ţărmul oceanului.

TEPCO susţine totuşi că apele contaminate au fost în mare parte oprite de stâlpii de beton şi de armăturile de oţel ale fundaţiei centralei, ceea ce a împiedicat o pătrundere masivă a acestora în ocean, şi nu s-a înregistrat o creştere anormală a nivelului de radioactivitate al apelor Pacificului.

Însă experţii avertizează că aceste scurgeri radioactive ar putea afecta sănătatea faunei marine şi ulterior a oamenilor care o vor consuma.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!