Un bisturiu magic revoluţionează chirurgia cancerului

Un bisturiu inteligent cu rolul de a îndepărta ţesutul canceros a fost creat, recent, de oamenii de ştiinţă. Numit iKnife, această „baghetă magică” distinge cu precizie ţesutul sănătos şi cel cu tumori, dar mai presus de toate, ar putea revoluţiona chirurgia cancerului.

Cu ajutorul acestui bisturiu inteligent, pacienţii suferinzi au avantaje din toate punctele de vedere. Nu doar că vor scăpa de boala căreia nu i s-a găsit leac, ci pacienţii vor fi supuşi la mai puţine operaţiuni de îndepărtare a tumorii din corp, astfel că vor avea şi răni mai puţine, iar şansa de supravieţuire va fi foarte mare.

Utilizarea iKnife le-ar putea permite chirurgilor să abordeze operaţiile cu mai multă uşurinţă, operaţii considerate în prezent mult prea riscante pentru a fi încercate.

Inventatorul dispozitivului se numeşte Dr. Zoltan Takats de la Imperial College din Londra.

 „În domeniul medicinei, a fost recunoscut de mult timp că ar fi frumos să putem identifica în timp real ţesutul canceros, cu o baghetă magică, care, la o primă atingere a ţesuturilor, ar putea distinge imediat care dintre ţesuturi este cel bolnav”, a spus Dr. Takats.

iKnife oferă un rezultat aproape instantaneu, premiţând chirurgilor să efectueze proceduri cu un nivel de precizie care înainte nu erau posibile. Bisturiul inteligent are potenţialul de a reduce ratele de recurenţă a tumorii şi permite supravieţuirea mai multor pacienţi.

În Marea Britanie, spre exenplu, mai mult de 300.000 de cazuri de cancer sunt diagnosticate anual, ceea ce duce la aproape două milioane de operaţii.

Însă nici cei mai buni chirurgi nu pot fi siguri că reuşesc să îndepărteze în totalitate tumoarea canceroasă când fac o operaţie, iar acest lucru duce la recidivarea bolii şi înseamnă, în acelaşi timp, că pacientul are nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală.

În prezent, chirurgii utilizează imagini scanate efectuate înainte de operaţie, care îi ghidează ce anume trebuie să taie din corpul pacientului. În timpul operaţiei, chirurgii trimit mostre spre laborator pentru a confirma dacă ţesutul este sănătos sau cancerigen. Acest lucru este costisitor, consumă foarte mult timp şi nici măcar rezultatele nu sunt întotdeauna corecte.

Soluţia Dr. Takats este iKnife – o combinaţie de două piese existente de echipament chirurgical care „îi spune” chirurgului în timpul operaţiei care ţesut este cancerigen. Este vorba de un bisturiu electric, care se utilizează şi acum în sălile de operaţie, iar cea de-a doua piesă a iKnife este un spectometru de masă.

Aparatul iKnife a fost deja utilizat în trei spitale din Londra, şi au făcut parte dintr-un studiu mai mare. Dacă bisturiul se dovedeşte a fi de succes, se speră astfel că va fi utilizat pe scară largă în următorii doi, trei ani de zile.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.