EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Unul dintre principalele riscuri pentru stabilitatea politică rămâne dezmembrarea USL

0

Uniunea Social Liberală (USL) a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative din decembrie 2012, iar destrămarea acestei alianţe este unul dintre principale riscuri pentru stabilitatea politică în următorii câţiva ani, conform unui raport al The Economist Intelligence Unit.

 Recentul raport aminteşte că prin câştigarea unor majorităţi de două treimi în ambele camere parlamentare, USL se află într-o poziţie puternică pentru a-şi încheia mandatul de guvernare de 4 ani, în condiţiile în care alianţa nu începe să se dezmembreze.

În raport se precizează că o importantă criză politică a fost evitată recent, când PSD şi PNL şi-au asumat poziţii diferite cu privire la măsurile disciplinare ce ar fi trebuit să fie luate împotriva unui membru PNL care a făcut nişte afirmaţii defăimătoare la dresa PSD. Acordul alianţei USL nu permite conflictele publice între membrii celor două partide.

„Mariajul politic dintre PSD şi PNL este unul de convenienţă, bazat pe obiectivul comun de a dobândi puterea şi de a forma o majoritate de guvernare, mai degrabă decât pe un set de principii puternice împărtăşite. În mod inevitabil există o competiţie politică între cele două partide, iar acest lucru a dus uneori la apariţia unor tensiuni şi a unor dispute. Tensiunile politice şi cele dintre membrii celor două partide vor ieşi în mod inevitabil la suprafaţă, probabil în special după alegerile prezidenţiale din 2014”, se precizează în raport.

Conform raportului, o altă potenţială sursă de instabilitate politică este reaprinderea conflictului din 2012 dintre executiv şi preşedinţie, în urma acuzaţiilor reciproce formulate în public de premier şi preşedinte la începutul lunii iulie, într-o încălcare a armistiţiului dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni de după alegerile din 2012.

De asemenea, o altă posibilă sursă de conflict poate fi reprezentată, conform raportului, de analiza parlamentară asupra amendamentelor la Constituţie propuse de Comisia pentru Revizuirea Constituţiei, condusă de preşedintele PNL şi al Senatului, Crin Antonescu, care este şi candidatul USL la alegerile prezidenţiale din 2014. „Unul dintre principalele obiective ale USL privind Constituţia este de a circumscrie puterile prezidenţiale prin întărirea rolului parlamentului ca organ reprezentativ suprem şi autoritate legislativă”.

Următoarele alegeri prezidenţiale din România vor avea loc în 2014, iar cele legislative în 2016. Principalul contracandidat al USL-ului din alegerile din decembrie 2012, Alianţa România Dreaptă (ARD), dominată de Partidul Democrat Liberal (PDL) aflat la guvernare până în aprilie 2012, a obţinut un eşec usturător, cu doar 13,6% din locurile din ambele camere ale parlamentului şi s-a dizolvat imediat după alegeri. În prezent, conform raportului, PDL se confruntă cu dificila sarcină de a readuce de partea sa un electorat ostil. Partidul Poporului Dan Diaconescu (PP-DD), care a obţinut la legislativele din 2012 un procent foarte mare pentru o formaţiune nou înfiinţată – aproximativ 14% – ar putea deveni principalul magnet care să atragă electoratul nemulţumit.

De cealaltă parte, conform raportului, unitatea USL ar putea fi asigurată, cel puţin pe termen scurt, de faptul că liderul PNL, Crin Antonescu, va fi prezidenţiabilul alianţei şi are nevoie de sprijinul PSD.

În ceea ce priveşte relaţiile internaţionale, raportul Comisiei Europene privind progresul României în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, publicat la 30 ianuarie, a avut în general un ton favorabil, dar a atras atenţia că guvernul trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a reforma sistemul judiciar şi a combate corupţia. Comisia va continua să monitorizeze progresul obţinut de guvern, mai aminteşte raportul The Economist, adăugând şi că decizia privind admiterea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen a fost amânată de Consiliul European până la sfârşitul anului în curs. „The Economist Intelligence Unit prevede noi amânări în ceea ce priveşte primirea României în Spaţiul Schengen, în contextul climatului de +Fortăreaţa Europa+ de pe Bătrânul Continent lovit de criză”, se mai precizează în raport.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.