Analiza Marii Britanii privind apartenenţa la UE conţine deopotrivă argumente „pro” şi „contra”

Cea mai amplă analiză realizată în Marea Britanie privind apartenenţa sa la Uniunea Europeană în 40 de ani a identificat dovezi potrivit cărora aceasta a impulsionat creşterea economică şi i-a ajutat pe consumatori, dar a evidenţiat de asemenea şi nevoia de a menţine controlul asupra politicii fiscale proprii, relevă luni un document guvernamental, citat de agenţia Reuters.

Primele şase din cele 32 de rapoarte cu privire la legăturile Marii Britanii cu UE vor forma baza pentru renegocierea de către premierul David Cameron a rolului ţării sale în Uniunea Europeană, înainte de referendumul privind apartenenţa Regatului Unit la blocul comunitar pe care primul ministru a promis să-l organizeze până la sfârşitul lui 2017.

„Pentru prima dată, aceste rapoarte pun laolaltă dovezi din întreg spectrul pentru a oferi o imagine exactă şi detaliată a impactului pe care îl are Uniunea Europeană asupra vieţilor noastre de zi cu zi”, a spus ministrul de externe William Hague.

„Unele cazuri evidenţiază importanţa de a menţine suveranitatea naţională în domenii precum taxarea directă”, a adăugat guvernul într-un comunicat.

„Alte exemple ilustrează existenţa altor domenii zone unde acţiunea UE a adus beneficii pentru consumatorii britanici şi a facilitat creşterea economică – spre exemplu, rolul pe care l-a jucat piaţa unică în scăderea preţurilor la transportul aerian şi la creşterea numărului de rute aeriene în UE”, mai precizează comunicatul.

Guvernul a subliniat că este vorba de „cea mai vastă analiză privind impactul apartenenţei la UE pe care Marea Britanie a realizat-o vreodată”. Executivul de la Londra va publica 32 de rapoarte similare până în 2014. Primele şase au analizat piaţa unică europeană, fiscalitatea, politica externă, ajutorul pentru străinătate, sistemul sanitar şi protecţia animalelor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.