Băsescu critică Guvernul pentru modul de elaborare a acordului de parteneriat între Executiv şi Comisia Europeană

Preşedintele Traian Băsescu a criticat luni felul în care Guvernul a elaborat acordul de parteneriat între Executivul român şi Comisia Europeană.

„O a doua problemă, care de data aceasta mi se pare extrem de importantă şi, oricâte acorduri de coabitare ai avea, ele nu înseamnă şi minciună prin omisiune de a informa. Aş vrea să spun câteva cuvinte despre acordul de parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană. După cum ştiţi, acest acord este un document care trebuie finalizat cât mai curând şi care se constituie în baza de pregătire a absorbţiei fondurilor din exerciţiul bugetar 2014 – 2020”, a susţinut preşedintele, la Palatul Cotroceni.

El a explicat că, după ce se convine cu Comisia Europeană asupra acordului de parteneriat, se elaborează programele operaţionale sectoriale. În context, preşedintele Băsescu a făcut referire la câteva dintre observaţiile făcute de CE, la nivel tehnic, până în acest moment, pe marginea respectivului document.

Astfel, şeful statului a precizat că nu este posibil ca în acordul de parteneriat cu CE să nu fie evidenţiate, incluse, obiectivele pe care ni le-am asumat în Strategia UE 2020.

„Asta arată că oamenii de la Guvern care au elaborat acest acord de parteneriat habar n-au care sunt relaţiile dintre România şi Uniunea Europeană din punct de vedere al obiectivelor pe termen lung, obiective pentru care, în principal, s-au alocat banii, cele 40 de miliarde care sunt alocate României pentru perioada 2014 – 2020. Cea mai ridicolă observaţie mi se pare aceasta, că între acordul de parteneriat şi programul naţional de reformă care a fost transmis la începutul anului la Comisia Europeană, precum şi recomandările specifice de ţară de la Consiliul din iunie, nu se reflectă a exista o corelare. Aşa ceva este greu de imaginat, că nu îţi corelezi planul naţional de reformă cu obiectivele de ţară anunţate şi cu raportul de la recomandările specifice de ţară de la ultimul Consiliu European, din 27 – 28 iunie”, a mai adăugat Băsescu.

El a făcut referire şi la o altă observaţie a CE, şi anume aceea în care se menţionează, potrivit preşedintelui, că Guvernul nu are „capacitate de analiză pe situaţia ţării”.

„Mi se pare că este unul din cele mai grele afronturi pe care, de când sunt eu în Consiliul European, le-am văzut la adresa unei ţări, a unui Guvern: lipsă de capacitate de analiză. Îmi este greu să înţeleg cum au putut face un astfel de document. Vă mai dau o formulare: Guvernul arată că nu a învăţat lecţiile din ce s-a întâmplat din 2007 – 2013. Este tot formulare din procesul-verbal al analizei acordului de parteneriat transmis de România. De asemenea, în acordul de parteneriat cu Comisia Europeană sunt propuse acţiuni, proiecte neeligibile. Oamenii ăştia nu ştiu ce fel de acţiuni pot fi finanţate cu bani europeni”, a completat Băsescu.

El a arătat că îngrijorarea sa faţă de acest aspect este legată de faptul că la 1 ianuarie 2014 începe noul exerciţiu bugetar.

„Vă dau o altă formulare din acest document – sigur, sintetizată şi tradusă: incoerenţă şi lipsa unei orientări strategice în abordarea obiectivelor tematice. Incoerenţă şi lipsa unei orientări strategice în abordarea obiectivelor tematice! Şi, în sfârşit, pentru că tot am pierdut un geniu, pe domnul Fenechiu, o observaţie din documentul experţilor Comisiei Europene care spune: lipsă master plan pentru transporturi. Aşa genial, şi aşa lipsă, după domnul prim-ministru”, a mai spus şeful statului.

De asemenea, el a criticat faptul că România nu doar că nu are proiecte pregătite pentru 1 ianuarie 2014, dar nu reuşeşte nici să pregătească „documentele de bază” care să ne permită accesarea banilor europeni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.