EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Baza Ulmu – un proiect de bază în judeţul Maramureş

Am plăcerea să vă prezint o iniţiativă deosebită a unor tineri pasionaţi de permacultură din Baia Mare. Lucian Lupşe, Andrei Lupşe şi soţia acestuia, Roxana Veronescu, au luat decizia de a se muta la ţară, într-un cătun aflat la 15km de oraş, numit Ulmoasa, scrie permacultura.ro.

Proiectul propus, care se va desfăşura pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, vizează construcţia unui eco-dome prin tehnica super-adobe, ridicarea unor hugelkultur-uri, crearea unei gradini de legume, plantarea de diferite specii şi soiuri de pomi şi arbuşti fructiferi, crearea unui iaz şi multe altele.

Baza Ulmu va fi un proiect cu porţile deschise, un workcamp care se va desfăşura începând cu primele semne de primavară primitoare şi va ţine pană în toamnă. Activitatea principală va fi construirea casei, pe al cărei design Andrei a lucrat pe parcursul a unui an şi jumătate, documentând fiecare detaliu al construirii domului. În paralel se va lucra la grădină, încercând să se asigure cât mai mult din alimentaţia participanţilor.

Au început lucrările anul trecut, făcând un beci încăpător, folosind tehnica super-adobe, astfel dobândind experienţă practică cu acestă tehnică de construire, şi s-a obţinut un loc foarte bun de depozitare a hranei pe parcursul desfăşurări atelierelor. De asemenea, până în prezent au format două hugelkultur-uri de cate 9 metri lungime, şi încă o porţiune de paturi înălţate simple, care vor servi primelor culturi de legume şi ierburi.(Foto: Facebook.com)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata