EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

CE a aprobat cererile de amânare pentru utilizarea 4G din partea României şi a altor opt state membre

Comisia Europeană (CE) şi-a dat acordul marţi, 23 iulie, în ceea ce priveşte amânarea în utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wirelless de bandă largă din cauza unor motive excepţionale în cazul a nouă state membre, printre care şi România. Ţara noastră a primit derogare până la jumătatea anului 2014 pentru utilizarea 4G.

În total, informează CE într-un comunicat, s-au primit cereri de amânare din partea a 14 state membre care au ratat termenul de 1 ianuarie 2013 convenit iniţial pentru utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wirelless de bandă largă.

‘Am fost de acord asupra unor derogări temporare şi limitate în cazul a nouă ţări referitor la banda 800MHz. Aceasta este o concesie pragmatică şi finală. Orice amânare a eliberării spectrului ne afectează economia şi cauzează frustrări cetăţenilor. De aceea, reforma spectrului de frecvenţe va fi elementul principal al propunerii Comisiei din septembrie pentru o piaţă unică în sectorul telecomunicaţiilor’, a declarat comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, citată în comunicat.

Una dintre consecinţele amânărilor înregistrate în statele membre este faptul că telefoanele nu sunt pe deplin funcţionale în Europa. Producătorii de telefoane nu includ cipurile radio adecvate necesare pentru conectarea în Europa deoarece numărul ţărilor care au autorizat acelaşi spectru de frecvenţe la timp este insuficient.

CE şi-a exprimat acordul de amânare în cazul Spaniei, Ciprului, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, României şi Finlandei şi a respins derogările în cazul Slovaciei şi Sloveniei deoarece în aceste ţări întârzierile au fost cauzate de organizarea procesului de autorizare şi nu de împrejurări excepţionale care nu au permis punerea la dispoziţie a benzii.

În cazul Greciei, Letoniei şi Republicii Cehe este necesară o evaluare suplimentară, Belgia şi Estonia au înregistrat întârzieri, dar nu au solicitat o derogare, în timp ce Bulgaria a notificat utilizarea în continuare a benzii din motive de securitate publică şi apărare.

Banda de 800 MHz face parte din aşa-numitul ‘dividend digital’, spectrul de frecvenţe eliberat în urma trecerii de la tehnologia de televiziune analogică la cea digitală. În primul rând, această bandă de frecvenţe are potenţialul de a susţine serviciile de bandă largă wireless pe întreg teritoriul unei ţări, inclusiv în zonele îndepărtate şi zonele rurale. Până în prezent, numai unsprezece state membre au anunţat că au permis efectiv utilizarea benzii de 800 MHz pentru comunicaţii în bandă largă wireless.

Printre criteriile pentru evaluarea cererilor de derogare s-au aflat dificultatea de a elibera imediat banda de 800 MHz folosită de serviciile de radiodifuziune, problemele legate de coordonarea transfrontalieră a frecvenţelor, în special cu ţările din afara UE, ceea ce a îngreunat eliberarea benzii.

Deşi beneficiază de derogare, statele membre au obligaţia de a se asigura că utilizarea în continuare şi în mod temporar a benzii de 800 MHz, de exemplu în scopul radiodifuziunii, nu împiedică dezvoltarea benzii largi wireless în banda respectivă în statele membre vecine, subliniază CE.

Astfel de întârzieri demonstrează necesitatea de a asigura disponibilitatea în timp util a spectrului de frecvenţe armonizat în întreaga UE, inclusiv sincronizarea armonizată a alocărilor şi a duratei drepturilor de utilizare a spectrului de frecvenţe pentru comunicaţiile în bandă largă wireless, în timp ce fiecare stat membru continuă să stabilească condiţiile şi procedura de autorizare a spectrului de frecvenţe. Aceste aspecte, precum şi altele legate de coordonarea gestionării şi alocării spectrului de frecvenţe pentru serviciile mobile şi wireless vor fi abordate de CE la începutul toamnei, se mai precizează în comunicatul citat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata