Hezbollah: Iranul şiit denunţă decizia Uniunii Europene

Iranul a denunţat decizia Uniunii Europene (UE) de a înscrie mişcarea libaneză Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste, estimând că o astfel de măsură ar corespunde ‘intereselor sioniste’, au relatat mass-media iranien.

Iranul „condamnă cu fermitate decizia UE şi apreciază că ea se înscrie în rândul intereselor nelegitime ale regimului sionist”, cu referire la Israel, un duşman declarat al Republicii Islamice, după cum a declarat şeful diplomaţiei iraniene Ali Akbar Salehi, citat de presa locală.

„Din cauza lipsei unei judecăţi corecte asupra crizei din regiune, Uniunea Europeană a luat decizia greşită împotriva poporului libanez şi a Hezbollah, care a apărat ţara contra agresiunilor sioniste”, a adăugat ministrul iranian.

Miniştrii europeni de externe au decis luni să includă aripa militară a mişcării Hezbollah pe lista neagră a UE, asigurând în acelaşi timp că se doreşte continuarea dialogului cu responsabilii săi politici, ceea ce nu va fi uşor în noul context, notează AFP.

Mişcarea Hezbollahul este un aliat ferm al Iranului, care a şi creat-o în 1982, şi al Siriei, care a ajutat-o în plan militar foarte mult timp.’Partidul lui Dumnezeu’ a fost înfiinţat la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei iraniene, în urma invaziei israeliene din Liban.

Într-un comunicat dat publicităţii luni seara, partidul şiit libanez a calificat drept „agresivă” şi „nedreaptă” decizia Uniunii Europene, estimând că aceasta va produce „pierderi şi dezamăgiri’ europenilor. ‘Hezbollah respinge în mod clar decizia UE (…) şi vede în ea o decizie agresivă, nedreaptă, care nu are la bază nicio justificare şi nicio dovadă”, se mai spune în declaraţia mişcării şiite din Liban. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!