Maria Grapini: Nu este important doar să atragem investitorii, ci să facem politici publice pentru a-i ajuta

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat marţi, la Târgu Mureş, că politicile guvernamentale nu trebuie să se rezume doar la a face lobby şi a atrage investiţiile străine în România, ci să facă politici publice în aşa fel încât firmele să aibă sustenabilitate, să rămână în ţară şi că Guvernul lucrează la un set de măsuri în acest sens.

 „Cred foarte mult că politicile guvernamentale nu trebuie să se rezume doar la a face lobby şi a atrage investiţiile străine. Este important să-l asişti – dacă vreţi – prin politici publice pe investitor încât să aibă sustenabilitate şi să rămână, pe termen lung, în România, indiferent că este investitor român sau străin (…) Dar toate aceste creşteri, mai ales să nu existe acele căderi, cum a fost cu perioada de criză 2009-2011, pot fi evitate dacă politicile sunt gândite pe termen lung, nu pe cât încasezi acum. De aceea am pregătit un set de măsuri, la sfârşitul lunii octombrie, jumătatea lunii noiembrie, am vorbit cu primul-ministru, vom face public ce condiţii de operare au companiile în România pe 2014 – era şi o cerinţă a mea când eram în mediul privat – trebuie să ştim, trebuie să aveam acea predictibilitate şi trebuie să nu ne surprindă în perioada anului modificări foarte foarte mari. Sigur că se pot face corecţii, dar dacă sunt şi pozitive, cu atât mai bine”, a spus Maria Grapini.

Potrivit acesteia, politicile de susţinere a investitorilor sunt legate, pe de o parte, de operarea în mod etic în piaţă, întrucât „există extrem de multă distorsiune în piaţă prin faptul că unii au operat corect şi şi-au plătit corect taxele, unii nu, deci practic în afacere este numărul unu”, dar trebuie să existe etică şi între stat şi investitorul privat.

„Etica între stat şi privat, pentru că şi statul trebuie să aibă comportament etic faţă de privat – şi mă bucur că din aprilie am implementat şi noi, în sfârşit, Directiva 7 şi statul este obligat să plătească la 30 de zile – sigur că avem din urmă arierate care sunt eşalonate, dar din acest an plăţile se fac la 30 de zile. Mă bucur că premierul, într-o întâlnire cu IMM-urile, a declarat foarte simplu că Direcţia nouă Antifraudă, prin desfiinţarea Gărzii, are ca scop exact să meargă spre frauda majoră, la importul de legume, fructe, la rambursări de TVA şi nu la controlul de trei ori pe lună a aceloraşi companii, cu posibilă corupţie şi presiune asupra celor care se străduiesc să ţină locuri de muncă şi să investească în România”, a subliniat Maria Grapini.

Ea a spus că, de aceea, a demarat, de şase luni, de când este în Guvern, câteva lucruri specifice pentru investiţii, care îşi vor face simţite efectele din 2014.

„Evident că efectele nu se văd imediat şi asta trebuie să înţeleagă cei care ar dori efecte imediat. Deocamdată, lucrăm cu efectele măsurilor din urmă. Ceea ce încercăm noi, Guvernul, din ianuarie încoace, pregătim de fapt anul 2014 şi efectele se vor vedea pentru că recent am văzut care sunt aprecierile vizavi de deficitul bugetar, de creşterea economică a României, iată apare o corecţie la creşterea pe 2013 şi se preconizează, din 2014, să ajungem chiar la 4%, depăşind, în 2013, 2%, iniţial fiind o creştere sub 2, preconizată”, a declarat Maria Grapini.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.