MFE: Reproşurile privind folosirea „copy-paste” pentru Acordul de Parteneriat distorsionează imaginea procesului de negociere

Ministerul Fondurilor Europene apreciază că informaţiile apărute în mass media în ultimele zile, prin care se reproşează autorităţilor române că au inclus „copy-paste” recomandările specifice de ţară în documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat, distorsionează imaginea procesului de negociere.

„Informaţiile apărute în mass media în ultimele zile prin care li se reproşează autorităţilor române ca au inclus „copy-paste” recomandările specifice de ţară în documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsionează imaginea acestui proces în condiţiile în care preluarea recomandărilor relevante în documentul consultativ a fost una dintre cerinţele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

În acest sens se precizează că pe site-ul Comisiei Europene se află modelul documentului pentru Acordul de Parteneriat, varianta a treia, din data de 21 mai, în care se arată că documentul consultativ trebuia să conţină recomandările specifice de ţară relevante primite din partea Comisiei. Se menţionează că pe pagina MFE se află şi documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, transmis serviciilor Comisiei pe 6 iunie. Acesta conţine sinteza recomandărilor specifice de ţară relevante, iar la capitolul 1.1 prezintă rezultatele analizelor pentru fiecare obiectiv tematic, analize care vizează atât recomandările specifice de ţară, cât şi nevoile României.

MFE atrage atenţia asupra faptului că documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 este unul de lucru, pe bază căruia se poartă negocieri cu serviciile CE pentru pregătirea viitorului exerciţiu financiar şi pentru identificarea celui mai bun mod de utilizare eficientă a fondurilor europene alocate României.

„În acest scop, autorităţile române trebuie să se asigure ca modul în care vom folosi fondurile europene în 2014-2020 îi va permite ţării noastre să recupereze decalajele existente în comparaţie cu ale state din UE, încadrându-se în acelaşi timp în linia priorităţilor stabilite la nivel european”, precizează MFE.

Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmează sa fie transmis Comisiei în toamna acestui an. Până atunci, autorităţile române şi serviciile CE poartă un dialog informal care constă în întâlniri şi schimb de corespondenţă.

„Documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 reprezintă un prim punct de plecare în construirea dialogului cu Comisia şi demararea negocierilor informale, astfel încât autorităţile române să primească încă din stadiu incipient al elaborării recomandările şi orientările Comisiei. Menţionăm că reprezentanţii CE au apreciat public transmiterea din timp a acestui document de către România”, a menţionat Ministerul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.