Viviane Reding în Bulgaria: CE nu poate să ceară demisia unui guvern

Comisia Europeană (CE) poate, prin preşedintele său, să roage un ministru sau un comisar să demisioneze, dar nu şi să ceară demisia unui guvern întreg, a declarat marţi comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding.

Sute de bulgari au venit la Cercul Militar din Sofia pentru a participa la un dialog cu Viviane Reding despre viitorul Europei. Printre participanţi s-au numărat şi mulţi dintre manifestanţii care de 40 zile ies la protestele antiguvernamentale. Aceştia au cerut ajutorul Comisiei Europene împotriva corupţiei din viaţa politică bulgară. ‘Vă doresc succes în constituirea unui guvern în care să aveţi încredere’, a spus reprezentanta Comisiei Europene. Cu câteva zile înainte să vină în Bulgaria, Reding, care este şi vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat pentru un ziar sofiot: „Simpatia mea este de partea cetăţenilor bulgari care protestează împotriva corupţiei”.

Citeste si:  Peste 4.000 de sindicalişti vor protesta la Palatul Cotroceni

Potrivit analiştilor, cel mai probabil nu este deloc întâmplător că Reding nu a inclus pe agenda vizitei sale de două zile la Sofia nici o întrevedere cu premierul Plamen Oreşarski. În schimb, ea s-a întâlnit luni cu preşedintele Rosen Plevnaliev, care nu-şi ascunde simpatiile faţă de protestatari şi de câteva ori a criticat guvernul dominat de socialişti.

Plevneliev a însoţit-o pe Viviane Reding şi la evenimentul de marţi. ‘Trebuie să vă auzim, pentru că numai voi aveţi cea mai mare legitimitate’, s-a adresat el cetăţenilor. Nu este deloc rău că oamenii ies în stradă, a spus şeful statului, conform căruia adevărul este mai important decât pâinea, iar justiţia mai importantă decât circul – o aluzie la expresia latină în sensul că poporul are nevoie doar de „panem et circenses” (pâine şi circ).

Deşi a venit la discuţia de la Cercul militar pentru a auzi idei cu privire la viitorul Europei, Reding nu a reuşit să facă acest lucru, pentru că subiectele abordate de cetăţeni au fost numai de politică internă. „Am întrebat: de ce protestaţi? Mi-au răspuns: Vocea noastră nu este auzită. Dacă dv consideraţi că vocea voastră nu se aude, eu îndemn să fie ascultat poporul înainte de a fi luată vreo decizie politică. O democraţie puternică are nevoie de o justiţie puternică. Oligarhia şi democraţia sunt inamici. Există ori una, ori cealaltă, nu pot exista împreună”, a spus vicepreşedintele CE.

Citeste si:  O nouă dimensiune: forma reală a unei supernove

Dacă cei care ne guvernează nu sunt independenţi, înseamnă că nici statul nu este independent, a spus un tânăr din sală. ‘Cine este responsabil pentru guvernul vostru? – a întrebat comisarul european în replică. Voi, bulgarii, deoarece voi sunteţi cei care votează’ – a spus ea. Viviane Reding a insistat ca politicienii să facă astfel încât vocea cetăţenilor să fie auzită. ‘Eu ţin cu fermitate partea presei puternice şi independente pentru că aceasta este fundamentul fiecărei societăţi democratice”, a adăugat ea.

Întrebată despre viitorul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) prin care CE monitorizează progresele în justiţie ale Bulgariei şi României, Reding a spus că această monitorizare va continua. Vom renunţa la MCV atunci când în Bulgaria lucrurile vor reveni la locul lor, a afirmat oficialul european.

Citeste si:  Pericolele semnalelor duplicitare ale tandemului Medvedev-Putin

Evenimentul de marţi de la Sofia a fost cel de al 25-lea în seria dialogurilor cu cetăţenii pe care le poartă comisarii europeni în întreaga Uniunea Europeană (UE), alături de politicieni de la nivel local şi naţional şi de membri ai Parlamentului European (PE). Fiecare dezbatere este centrată pe trei teme, respectiv criza economică, drepturile cetăţenilor şi viitorul Europei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close