EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Armele chimice ale regimului sirian, un arsenal misterios

Doi experţi ai ONU care au misiunea să verifice informaţiile privind presupusa utilizare a armelor chimice în conflictul din Siria au sosit, miercuri, la Damasc, în contextul în care atât puterea siriană cât şi forţele opuse regimului lui Bashar al-Assad se acuză de folosirea acestor arme, transmite AFP.

 Potrivit sursei citate, Ake Sellstrom şi Angela Kane urmează să poarte discuţii cu regimul sirian, pentru a li se permite accesul pe teritoriul ţării pentru desfăşurarea anchetei care va viza folosirea în principal a gazului sarin.

Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi este considerat unul dintre cele mai importante din Orientul Mijlociu, însă el continuă să facă obiectul speculaţiilor, în condiţiile în care datele oficiale pe acest subiect sunt aproape inexistente, notează AFP.

Marea Britanie, Franţa şi SUA acuză armata siriană că a folosit în mai multe rânduri arme chimice contra opoziţiei. La rândul său, Rusia, aliată a regimului de la Damasc, a anunţat în urmă cu o săptămână că are dovada că rebelii sirieni au folosit gaz sarin în timpul confruntărilor din martie din apropiere de Alep (nord).

Regimul sirian a recunoscut pentru prima dată la 23 iulie 2012 că deţine arme chimice şi a ameninţat că le va folosi în cazul unei intervenţii militare occidentale, însă niciodată împotriva populaţiei.

Guvernul şi opoziţia armată s-au acuzat reciproc, în luna martie, de folosirea de arme chimice în conflictul durează de peste doi ani în Siria – una dintre puţinele ţări care nu au semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice şi care nu este membru al organizaţiei însărcinate cu controlul aplicării acesteia (OIAC).

Programul sirian a demarat în 1970 cu ajutorul Egiptului, apoi al fostei URSS. În 1990, Rusia, apoi Iranul, din 2005, au sprijinit acest program, susţine Nuclear Threat Initiative, o organizaţie independentă care adună datele ‘deschise’ privind armele de distrugere în masă.

O analiză realizată în cadrul programului de neproliferare şi dezarmare al Institutului de studii strategice susţine că este vorba de ‘cel mai mare program de arme chimice din Orientul Mijlociu, creat cu scopul de a contrabalansa programul nuclear al Israelului’. Autorii studiului arată totuşi că datele adunate sunt ‘departe de a fi complete’.

Potrivit unui expert al centrului de studii privind neproliferarea de la Institutul Monterey (SUA), stocurile siriene sunt de ordinul a ‘sute de tone’ de agenţi chimici diverşi.

‘Panoplia de agenţi chimici este destul de robustă’, estimează un specialist francez de la Fundaţia pentru cercetare strategică.

Sirienii ‘au reuşit să stăpânească sinteza organofosforicelor: ultima generaţie cea mai eficientă şi cea mai toxică de armament chimic. Din această familie fac parte şi (gazul) sarin şi VX’, precum şi ‘agenţi mult mai vechi, precum sulfura de etil diclorată, adică gazul muştar’, a declarat acesta, în iulie 2012, potrivit AFP.

Pe 30 ianuarie, aviaţia israeliană a bombardat, în apropiere de Damasc, un sit cu rachete sol-aer şi un complex militar adiacent, unde se bănuieşte că ar fi adăpostite produse chimice, Israelul temându-se de un transfer de arme către Hezbollahul libanez, conform unui responsabil american.

Publicaţia The New York Times a relatat că raidul ar fi putut să avarieze principalul centru sirian de cercetare în domeniul armelor biologice şi chimice.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata