Bulgaria: Deputaţi şi miniştri blocaţi de protestatari în clădirea parlamentului, ciocniri cu forţele de ordine

0

Câteva zeci de parlamentari, trei miniştri, mai mulţi ziarişti şi reprezentanţi ai sindicatelor au rămas blocaţi în clădirea parlamentului bulgar după ce mai multe mii de manifestanţi au blocat marţi seară toate ieşirile.

După ora 22.00, forţele de ordine au încercat să îi scoată pe oficialii rămaşi în parlament cu ajutorul unui autocar, dar au eşuat după ce protestatarii au aruncat cu pietre, roşii şi alte obiecte, spărgâng ferestrele vehiculului care a fost nevoit să se întoarcă. Mai multe persoane au fost rănite. Mulţi dintre protestatari se plâng că au fost loviţi de jandarmi care au încercat să elibereze drumul pentru autocar. Se putea vedea că unii dintre jandarmi aveau sânge pe scuturi, iar un poliţist a fost internat la spital.

Boiko Borisov, liderul principalului partid de opoziţie GERB, a declarat pentru agenţia Focus că a văzut cum unii protestatari paşnici au fost loviţi de jandarmi şi poliţişti. Borisov l-a îndemnat pe preşedintele Rosen Plevneliev chiar în această noapte să convoace Consiliul consultativ de securitate naţională. Borisov a mai spus că premierul Plamen Oreşarski trebuie să-şi depună imediat demisia pentru că numai astfel oamenii se vor linişti.

Câteva mii de locuitori ai Sofiei au ieşit, marţi, pentru a 40-a zi consecutiv pentru a protesta împotriva guvernului socialistului Plamen Oraşarski. Manifestanţii acuză acest cabinet de legături cu mafia după ce la 14 iunie, la propunerea Executivului, parlamentul a ales un parlamentar foarte controversat la şefia agenţiei de securitate naţională. Ca de obicei, cei mai mulţi protestatari au ieşit în stradă în timpul serii, după ora 18.00 Spre deosebire de serile precedente însă parlamentul nu a fost gol şi în clădire se aflau câteva zeci de parlamentari reuniţi pentru a discuta proiectul de rectificare a bugetului în trei comisii de resort. Când au aflat că în clădire sunt parlamentari, protestatari au blocat toate căile de acces din şi spre parlament.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.