Harghita: Protest împotriva construirii unei microhidrocentrale în staţiunea Băile Homorod

Câteva zeci de persoane au protestat marţi în staţiunea Băile Homorod împotriva construirii unei microhidrocentrale pe râul Homorodul Mare, acuzând faptul că nu au fost consultaţi înainte de începerea lucrărilor şi că această investiţie va pune în pericol echilibrul ecologic şi va afecta dezvoltarea turistică a zonei.

Protestatarii, atât localnici din Băile Homorod, cât şi proprietari de case de vacanţe sau de terenuri din alte localităţi, spun că există riscul să scadă debitul râului şi să rămână fără surse de apă, pentru ei şi pentru animale.

„Nu vorbeşte nimeni cu noi, nimeni nu zice nimic ce se întâmplă, numai construcţii, muncitori vedem. Am auzit că se face un baraj, ceva hidrocentrală, pun apa în ţevi. Nu vom avea apă, nici acum când e secetă nu e apă în pârâu şi nici animalele, care sunt obişnuite cu locurile de adăpat nu ştiu unde se vor duce (…) Au luat pădurea, acum vor şi apa, ce ne mai aşteaptă, ce vor să facă”, a afirmat unul dintre protestatari.

La acţiune a participat şi preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Odorheiu Secuiesc, Jakab Attila, care consideră că lucrările trebuie stopate, pentru ca zona să nu aibă de suferit, aşa cum s-a întâmplat în Munţii Făgăraş.

„Anual, aici facem o repopulare cu păstrăvi a pârâului Homorodul Mare, între cinci şi zece mii de bucăţi şi, aşa cum am auzit, dacă se va scoate o treime din debitul apei atunci repopularea a fost făcută degeaba şi, de aceea, dacă putem să stăm în faţa acestei lucrări o vom face. (…)”, a spus Jakab Attila.

Hans Hedrich, reprezentantul Asociaţiei Sighişoara Durabila, a afirmat că a investigat construcţia de hidrocentrale în România, mai ales în zone protejate şi susţine că oamenii sunt minţiţi şi că, în astfel de cazuri, este nevoie de un studiu de impact asupra mediului.

„La APM-uri se obţin tot felul de derogări, de încadrări ilegale la astfel de proiecte, mai ales că nu se cere studiu de impact asupra mediului, cu toate că sunt obligatorii. În aval de hidrocentrală este un sit Natura 2000 şi construcţia sa va avea un impact semnificativ asupra mediului. În concluzie, e nevoie de un studiu de impact. Dar nu, la APM nu ţi se dau informaţii, ei încadrează proiectele la impact nesemnificativ şi autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire (…) emite autorizaţia în mod ilegal cu toate că lipsesc o grămadă de avize. (…) Sunt bulversat după ce am auzit minciunile dlui investitor”, a declarat Hans Hedrich.

Reprezentanţii investitorilor spun, însă, că au toate documentele şi autorizaţiile necesare pentru realizarea construcţiei şi că localnicii au fost anunţaţi despre începerea lucrărilor.

„În ceea ce priveşte intervenţia noastră asupra mediului pentru construcţia acestei microhidrocentrale pot să vă spun că, din punct de vedere legal, avem toate autorizaţiile necesare pentru a o face, acordurile din partea autorităţilor locale, atât pentru punctul de captare, cât şi pentru amplasarea efectivă a turbinei. (…) Vecinii din imediata apropiere au fost înştiinţaţi şi începerea lucrărilor de construcţie a fost anunţată în ziarele din zonă, cu perioade bune premergătoare începerii lucrărilor”, a afirmat Roxana Ionescu, reprezentant al firmei constructoare.

În Harghita sunt deja în funcţiune trei microhidrocentrale şi alte câteva zeci sunt în diferite stadii, fie de avizare fie de construcţie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.