EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Poligamia, o practică din ce în ce mai desuetă pe continentul african

În pofida unui regres înregistrat în ultima jumătate de secol, poligamia este o practică matrimonială care are în continuare mulţi susţinători pe continentul african. Introducerea, săptămâna trecută, în Parlamentul Kenyei a aşa-numitei „legi a căsătoriei’ aprinde şi mai mult dezbaterea privind poligamia pe acest continent.

Legea prevede ca toate căsătoriile (tradiţionale, civile sau religioase) să aibă un certificat oficial, ceea ce va reduce posibilităţile ca o femeie să fie abandonată de soţ sau să fie exclusă de la moştenire pentru că nu are un document care să confirme căsătoria. Măsura a fost susţinută amplu de asociaţiile de femei şi garantează celor doi soţi drepturi egale asupra bunurilor obţinute în timpul căsătoriei.

Dar nu pune capăt controversatei polemici: proiectul de lege propune recunoaşterea legală a poligamiei, cu condiţia ca uniunea să aibă loc potrivit tradiţiei musulmane şi în deplin consimţământ. Totuşi poligamia nu este permisă de riturile creştine sau civile, iar în aceste cazuri este pedepsită de lege.

Potrivit unui studiu recent realizat de London School of Economics, într-o mare parte a ţărilor din Africa, peste 10% din femei trăiesc în situaţie de poligamie. Între Senegal şi Tanzania, s-a extins anumitul ‘cerc al poligamiei’, astfel încât peste o treime din femeile căsătorite se află în situaţie de poligamie.

Această practică este considerată tot mai mult responsabilă de situaţia financiară precară a familiilor, de incidenţa înaltă a virusului HIV, de mortalitatea infantilă şi de depresia feminină.

Totuşi fenomenul a cunoscut un regres considerabil în ultimii 50 de ani: din 500.000 de femei incluse în studiu, care s-a căsătorit în 1970, 40% îşi împart soţul cu altă femeie, în timp ce în rândul celor care s-au căsătorit în 2005, această cifră scade la 15 la sută.

În Benin, de exemplu, peste 60% dintre femeile care s-au căsătorit în 1970 au soţi poligami, dar între cele care s-au căsătorit în 2000, numărul lor scade la 40%. Date similare se înregistrează în Burkina Faso, Guineea şi Senegal.

Totuşi, în pofida acestei scăderi remarcabile, poligamia continuă să fie acceptată. Potrivit analistului liberian Paul Y. Harry, poligamia promovează drepturile individuale şi libertatea de alegere şi reduce cazurile de adulter. Harry face de asemenea aluzie la tradiţie pentru a explica continuarea acestei practici.

Detractorii acestei practici invocă lipsa de egalitate între sexe, într-un sistem sută la sută patriarhal (de ce nu ar avea şi femeile dreptul de a avea mai mulţi soţi, de exemplu). Se invocă totodată stresul legat de concurenţa între soţii şi între copiii lor în privinţa obţinerii de resurse, precum şi lipsa drepturilor, care conduce de multe ori la violenţa conjugală.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata