EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Banca Angliei a decis: Jane Austen va fi reprezentată pe bancnota de 10 lire

0

Chipul cunoscutei romanciere din secolul al XIX-lea Jane Austen se va afla pe bancnota de 10 lire, a anunţat miercuri Banca Angliei, pentru a atenua criticile potrivit cărora femeile sunt slab reprezentate pe bancnotele naţionale.

Autoare a unor celebre romane ca „Pride and Prejudice'” – „Mândrie şi Prejudecată”, „Sense and Sensibility” – „Raţiune şi Simţire  şi „Emma”, Jane Austen îl va înlocui pe naturalistul Charles Darwin, în 2016.

Banca centrală a Marii Britanii a provocat nemulţumire în aprilie când a anunţat că fostul premier Winston Churchill o va înlocui Elizabeth Fry pe bancnota de cinci lire, singura personalitate feminină istorică fiind astfel eliminată de pe valuta naţională.

Mark Carney, primul străin care a condus banca în cei 319 de istorie, a afirmat că vor fi luate măsuri pentru a asigura că nu vor mai apărea astfel de tensiuni. ‘Considerăm că bancnotele noastre ar trebuie să marcheze întreaga diversitate a marilor personalităţi din istoria Marii Britanii şi contribuţiile lor în diverse domenii’, a afirmat el.

‘Dorim ca oamenii să aibă încredere în angajamentul nostru faţă de diversitate. De aceea anunţ astăzi o revizuire a procesului de selectare a personalităţilor ce vor apărea pe bancnote’, a menţionat el.

Rămâne de văzut dacă Mark Carney, care are patru fete, va avea succes în redresarea dezechilibrului de gen în comitetul de politică monetară al băncii. Banca Angliei a precizat că nu a avut intenţia ca între cele patru personalităţi de pe bancnote să nu figureze nicio femeie, dar va avea în vedere dacă este necesar să facă mai mult pentru a respecta angajamentul în favoarea egalităţii.

Ca multe alte ţări, Marea Britanie schimbă designul bancnotelor în mod constant pentru a combate riscurile de falsificare. Suverana britanică este reprezentată pe bancnote din 1960, iar personalităţile istorice de pe verso au fost introduse în 1970. Prima personalitate aleasă a fost William Shakespeare şi de atunci majoritatea au fost bărbaţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.