Banca Angliei a decis: Jane Austen va fi reprezentată pe bancnota de 10 lire

0 22

Chipul cunoscutei romanciere din secolul al XIX-lea Jane Austen se va afla pe bancnota de 10 lire, a anunţat miercuri Banca Angliei, pentru a atenua criticile potrivit cărora femeile sunt slab reprezentate pe bancnotele naţionale.

Autoare a unor celebre romane ca „Pride and Prejudice'” – „Mândrie şi Prejudecată”, „Sense and Sensibility” – „Raţiune şi Simţire  şi „Emma”, Jane Austen îl va înlocui pe naturalistul Charles Darwin, în 2016.

Banca centrală a Marii Britanii a provocat nemulţumire în aprilie când a anunţat că fostul premier Winston Churchill o va înlocui Elizabeth Fry pe bancnota de cinci lire, singura personalitate feminină istorică fiind astfel eliminată de pe valuta naţională.

Mark Carney, primul străin care a condus banca în cei 319 de istorie, a afirmat că vor fi luate măsuri pentru a asigura că nu vor mai apărea astfel de tensiuni. ‘Considerăm că bancnotele noastre ar trebuie să marcheze întreaga diversitate a marilor personalităţi din istoria Marii Britanii şi contribuţiile lor în diverse domenii’, a afirmat el.

‘Dorim ca oamenii să aibă încredere în angajamentul nostru faţă de diversitate. De aceea anunţ astăzi o revizuire a procesului de selectare a personalităţilor ce vor apărea pe bancnote’, a menţionat el.

Rămâne de văzut dacă Mark Carney, care are patru fete, va avea succes în redresarea dezechilibrului de gen în comitetul de politică monetară al băncii. Banca Angliei a precizat că nu a avut intenţia ca între cele patru personalităţi de pe bancnote să nu figureze nicio femeie, dar va avea în vedere dacă este necesar să facă mai mult pentru a respecta angajamentul în favoarea egalităţii.

Ca multe alte ţări, Marea Britanie schimbă designul bancnotelor în mod constant pentru a combate riscurile de falsificare. Suverana britanică este reprezentată pe bancnote din 1960, iar personalităţile istorice de pe verso au fost introduse în 1970. Prima personalitate aleasă a fost William Shakespeare şi de atunci majoritatea au fost bărbaţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata