Ciamba (MAE): Declaraţiile unor oficiali ungari privind regionalizarea reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic

Secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), George Ciamba, se declară surprins de declaraţiile oficialilor ungari în cadrul Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad cu privire la regionalizare, punctând că afirmaţiile acestora reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al României.

„Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul „Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, afirmă Ciamba, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

El reaminteşte că măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplină conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de ţara noastră prin tratatele la care este parte.

„Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene. Raţiunile care au stat la baza demarării procesului de reformă administrativă au avut ca unic fundament necesitatea de a reduce disparităţile de dezvoltare economică între România şi celelalte state membre UE. Este, aşadar, un proces care are ca obiectiv consolidarea performanţei României ca stat membru UE”, spune oficialul MAE.

Ciamba arată că declaraţiile oficialilor ungari în cadrul Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad depăşesc cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale dintre România şi Ungaria.

„Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din Romania. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare”, susţine secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, în deschiderea Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că problematica minorităţii maghiare din România este una care priveşte democraţia şi statul de drept şi că Guvernul ungar va sprijini doleanţele maghiarilor din Transilvania, aşa cum este obligat prin Constituţie.

Oficialul ungar a precizat că dacă o comunitate însemnată dintr-o ţară formulează unele solicitări care nu contravin legilor în vigoare, trebuie să se dea curs acelor solicitări.

„În ceea ce priveşte problemele minorităţilor, problematica minorităţii maghiare din România, (…) şi aici mă refer la Ţara Secuilor, regionalizare, drapelul Ţării Secuilor şi UMF Tg Mureş, pot să subliniez două lucruri. Primul este că e o problemă care priveşte democraţia aici. Dacă există o comunitate însemnată într-o anumită ţară care şi-a exprimat doleanţele, care a formulat nişte solicitări şi acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale ţării respective, atunci noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective. Pe de altă parte, Guvernul maghiar, Ungaria nu poate face altceva decât ceea ce este obligat prin Constituţia Ungariei şi anume, dacă o comunitate importantă a maghiarilor din Transilvania şi-a manifestat aceste solicitări legitime, prin organizaţiile care reprezintă această comunitate, atunci noi trebuie să sprijinim aceste solicitări, nu putem face altceva prin Constituţie”, a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.