Guvernul a aprobat redefinirea structurii organizatorice a ANAF şi realocarea corespunzătoare a resurselor umane

Guvernul a aprobat miercuri, 24 iulie, modificarea şi completarea unor acte normative, vizând redefinirea structurii organizatorice a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), precum şi realocarea corespunzătoare a resurselor umane, se arată într-un comunicat al Ministerului finanţelor Publice (MFP), remis miercuri.

Totodată, Executivul a aprobat ca întreg procesul de reorganizare a ANAF să se desfăşoare în limita numărului de posturi ocupate în prezent.

În ce priveşte redefinirea structurii organizatorice a ANAF s-a urmărit, în principal, fuziunea prin absorbţie şi preluarea Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), preluarea activităţii Gărzii Financiare (GF) şi desfiinţarea acesteia, înfiinţarea unei structuri de antifraudă fiscală în cadrul ANAF, cu atribuţii sporite, precum şi înfiinţarea direcţiilor regionale ale finanţelor publice.

Astfel, activitatea la nivel teritorial se reorganizează în opt direcţii regionale ale finanţelor publice, instituţii publice cu personalitate juridică, înfiinţate prin transformarea a opt direcţii generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti în care va fi stabilit sediul direcţiei generale regionale, prin fuziunea prin absorbţie a celorlalte direcţii judeţene ale finanţelor publice din aria de competenţă.

Oraşele în care îşi vor avea sediul cele opt direcţii generale regionale ale finanţelor publice sunt: Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti.

Stabilirea sediilor regionale s-a realizat pe baza deciziei Guvernului, iar propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic.

Sediile structurilor regionale antifraudă au fost stabilite în localităţi din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor, respectiv, în Suceava, Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu şi Bucureşti.

În ceea ce priveşte realocarea resurselor umane, modelul de organizare creat permite redistribuirea personalului între diversele structuri de administrare fiscală şi vamală, în favoarea domeniilor deficitare (control, tehnologia informaţiei, juridic, birourile vamale de frontieră externă în UE), precum şi introducerea componentei antifraudă.

‘Componenta antifraudă va beneficia, prin realocarea posturilor, de resurse umane suficiente şi foarte atent selectate pe criterii de profesionalism şi integritate, în aşa fel încât să înregistreze rezultate bune în prevenirea şi combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale şi vamale, cu consecinţe asupra suplimentării veniturilor colectate la bugetul de stat’, precizează comunicatul MFP.

Documentul mai arată că, din punct de vedere organizatoric, structura de administrare fiscală existentă la nivel judeţean nu se modifică substanţial, întrucât administraţia finanţelor publice aflată în municipiul reşedinţa de judeţ va prelua o mare parte din atribuţiile vechii direcţii generale a finanţelor publice judeţene. Mai mult, deplasarea competenţelor către nivelul regional nu este însoţită de delocalizarea în totalitate a personalului.

Atribuţiile noilor direcţii generale regionale vor fi de coordonare a administraţiilor fiscale judeţene, preluând doar funcţiile suport necesare desfăşurării activităţii administraţiilor fiscale judeţene, acestea din urmă desfăşurându-şi activitatea în aceleaşi locaţii, relaţia cu contribuabilii rămânând neschimbată.

Restructurarea ANAF este o precondiţie pentru implementarea ‘Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale’ pentru care, în data de 8 mai 2013, a fost semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 milioane de euro.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
7 Comentarii
 1. Maria spune

  Guvernul USL a aprobat … dezorganizarea ANAF, creand structuri regionale inutile, parazitare, prin preluarea de posturi de la judetele fara sediu de regionale respectiv de la fostele DGFP si DJAOV, lasand pe drumuri personal superspecializat care nu se va muta in localitatile sedii de regionale !!! De asemenea de la desfintata Garda Financiara peste 50% din personal scarbit de masurile USL nu va mai ocupa posturi la noua Directie generala antifrauda fiscala !!! Asa ca este o mare minciuna a USL ca prin reorganizare nu au urmarit decat destructurarea, dezorganizarea si ineficentizarea activitatii fiscale din Romania !!! Practic nu s-a urmarit decat politizarea totala a structurilor ANAF si crearea de cale libera la evaziune fiscala in Romania !!! Cand rezultatele dezastruase ale … dezorganizarii vor fi receptate, va fi prea tarziu, personalul specializat plecat din sistem nu se va reintoarce in structurile ANAF nici chemat de papa de la Roma, daramite de niste agiamii gen Ponta ori Chitoiu !!! Mafia din Romania sub tutela USL a obtinut o noua victorie asupra statului colonial Romania !!!

 2. Iancu spune

  Buna seara! Suntem nemultumiti, deoarece s a spus ca la Directia de control nu se umbla iar la Giurgiu azi ne a anuntat ca toti referentii dispar, nu i corect, dupa ce criteriu?exista in hotarare?un referent cu vechime si experienta poate fi mult mai bun decat multii inspectorii cu facultati facute la Spiru Haret ce au invatat – nimic!

 3. Robert spune

  La asa guvern mafiot, asa masuri ! Niste neispraviti gen Ponta si Chitoiu nu au facut altceva decat sa deschida drum liber la evaziune pentru firmele PSD, PNL, PC etc. mai ales pentru activitatile cu cea mai mare evaziune gen produsele petroliere, alcoolice etc !!! Garnituri de tren si TIR-uri cu benzine si motorine trec nevamuite cu avizul „reginelor” Ponta si Chitoiu prin punctele de frontiera, iar prin aeroporturi stupefiantele !! Prin aranjamentele facute in structurile ANAF va ramane doar personalul incompetent, aservit PSD si PNL, astfel incat gradul de colectare fiscala nu vva ajunge niciodata la nivelul UE, dimpotriva dupa…dezorganizarea ANAF prin OUG 74/2013 va scdea in acest an la 29 % !!! Cei disponibilizati se vor apuca de facut evaziune fiscala , cunoscand toata „competenta ” celor ramasi !!!

 4. Robert spune

  Mascarada „reorganizarii” s-a facut pentru nu pt.preconditii ale Bancii Mondiale ( ce ar avea o banca cu fiscul, si cum ar putea dicta cineva Romaniei daca acesta nu ar fi ajuns stat colonial ), ci doar pentru …preconditiiale sistemului mafioto-evazionist ce a conditionat sponsorizarile campaniei de alegeri din anul 2012 ale USL de masuri de inlaturare din functii a celor ce nu i-au lasat sa faca evaziune fiscala indeosebi la produsele accizabile.De aceea s-a desfintat inspectia fiscala pe accize de la Vami, personalul specializat primind preavize deci aruncat pedrumuri.La vami a ramas doar personalul spagar,cu mult peste necesar ( de 2 ori mai mult decat trebuie ) obedient „reginelor” Ponta si Chitoiu ce coordoneaza intrarile externe frauduloase de „pacura” de fapt motorina in Romania !Asa-zise redistribuiri de personal se fac pe baza de spagi la sefi, iar examinarile ( concursuri ) sunt regizate tot cu spagi grase !

 5. Anca spune

  S-a pretextat drept motivatii ale reorganizarii prin OUG 74/2013 necesitatea reasezarii personalului ANAF respectiv trecerea unor persoane de la structuri suport gen resurse umane, financiar contabilitate etc catre structuri deficitare gen inspectia fiscala etc. Dar in realitate, s-a facut contrariul !!! Inspectia economico-financiara de la DGFP si inspectia fiscala pe accize de la DJAOV , au fost desfintate de la aceste foste structuri, si nu au fost preluate in noile structuri judetene, iar personalul aferent a primit preavize pentru eliberare din functii !!! Deci cele mai eficiente activitati de inspectie ale ANAF au fost decapitate !!! Oare pentru ca au deranjat evazionistii ??? Cum personal specializat in cele doua domenii de inspectie anterior mentionate nu se poate forma decat in cativa ani de zile, inseamna ca s-a urmarit prin darea afara a inspectorilor fiscali in cauza, tocmai …fericirea evazionistilor, adica cativa ani de zile mafiotii sa faca evaziune fiscala maximizata !!! Si se mai plange Ponta ca veniturile bugetare in sem.I/2013 au scazut cu 5 miliarde lei. Pai este normal, inspectorii de 2 luni nu mai lucreaza, asa ca evaziunea la produse petroliere si alcoolice a crescut !!!Iar de acum inainte, mafiotii stiind ca nu mai sunt inspectori pe accize, vor face evaziune si mai mare !!!
  Iata cum combate Ponta si Chitoiu evaziunea din Romania, ce masuri ilustre au luat !!! Cred ca respectivii numiti sunt in slujba evazionistilor !!!

 6. Traind in Romania spune

  In vara lui 2011 , la restructurarea lui Blejnar , au ramas in servici numai pilele PDL …care i-au slujit vartos pe regi (ori regine) din sistemul pedelizat complet . Cei care faceau controale , gaseau nereguli , dadeau amenzi , AU FOST DATI AFARA ! Daca cineva o sa aiba curiozitatea sa verifice „mapa” profesionala a functionarilor supusi reorganizarii , va constata ca cei cu activitate profesionala consistenta , au parasit sistemul ANAF (garda+vama) . Au ramas cei care au trebuit sa ramana ! A fost o executie politica ! Ar fi mai cinstit daca s-ar da o lege in care sa se spuna : partidul care a castigat alegerile vine cu functionarii sai si gata ! Cei vechi isi strang lucrurile din birou si pleaca , nu ca ar avea cineva ceva cu ei , ci pentru ca …asa ar fi legea ! Si gata , scurt si lamuritor ; nici nu ar mai fi atat de multe procese in contencios administrativ !!! Astfel traiul in Romania ar deveni mai simplu si mai corect !

 7. Gheorghiu Emilian spune

  La vami dupa …reorganizare, prin darea afara a personalului cu pregatire economica de la inspectia fiscala pe accize, peste 85% din personalul ramas format din …ingineri care habar nu au sa faca vamuirea ( sa dea liberul de vama ) pe baza de analize pentru perceperea datoriei vamale si pe seama evidentei contabile a debitorilor !!! Pentru vamesii-ingineri evidenta contabila este greu de inteles !!! De aceea este rasul lumii cum se percep datoriile vamale la vamile din Romania !!! Evaziune la taxe vamale este apocaliptica !!! Cei cu pregatire economica de la inspectia pe accize au fost eliberati din functii de la structurile vamale pe baza propunerilor sefilor de vama – spagari ( cu vile, masini de lux , concedii pe meleguri exotice ), care in general nici ei nu au pregatire economica !!! Cu ingineri vrea ministrul Chitoiu sa combata evaziunea fiscala ??? Iar daca i-a dat afara pe inspectorii de la inspectia fiscala pe accize (pentru ca …deranjau evazionistii !!! ), oare cu cine incepand cu luna august 2013 se va mai face inspectie fiscala la accize in Romania ??? Cu inspectorii nepregatiti pe accize de la administratiile judetene ale finantelor publice ori de la DGAMC ?!? S-au poate asta a dorit ministrul Chitoiu, si anume sa elimine singura structura de inspectie fiscala pe accize care avea personal specializat, format cu greu in Romania in decurs de 5 ani de zile !!! Cu ministrul Chitoiu in frunte, evazionistii pe accize vor avea victorii multe !!! Oare ministrul Chitoiu nu atenteaza astfel la siguranta fiscala a Romaniei ?!?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.