Israel va prezenta un plan pentru construirea unei linii de cale ferată în Cisiordania

Israelul va prezenta în viitorul apropiat un master plan pentru construirea unei reţele de cale ferată ce va traversa Cisiordania, legând atât localităţile palestiniene cât şi coloniile evreieşti, scrie miercuri cotidianul israelian Haaretz, citat de EFE.

Potrivit sursei citate, proiectul presupune construirea a 473 de kilometri de cale ferată şi 30 de staţii care vor deservi 11 linii diferite. Potrivit ziarului, Ministerul israelian al Transporturilor a investit deja peste un milion de şekeli (circa 211.000 euro) pentru elaborarea proiectului, ‘care ignoră complet frontierele politice actuale’.

Chiar dacă nu există fonduri pentru finalizarea proiectului, existenţa planului înseamnă că va trebui luat în calcul în cadrul activităţilor de planificare urbană după ce va fi prezentat, lucru pe care Administraţia Civilă (organism militar) ar putea să îl facă în următoarea lună.

Potrivit planurilor, liniile de cale ferată vor străbate Cisiordania de la nord la sud şi de la vest la est, legând multe din principalele oraşe din zonă, precum Tulkarem cu Nablus, Ramallah cu Ierihon. De asemenea, trenurile se vor opri şi în cele mai mari implantări, precum Ariel sau Maale Adumin şi vor străbate Israelul până la Eilat, de la Marea Roşie.

După anunţarea planului, acesta va fi supus dezbaterii publice.

Potrivit EFE, agenţia spaniolă de presă a contactat Administraţia civilă a armatei israeliene pentru a-i confirma existenţa unui astfel de proiect, însă nu a primit un răspuns până la publicarea ştirii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.