Niţă: Operaţiunile pe OPCOM vor creşte foarte mult datorită liberalizării pieţei de la 1 ianuarie 2014

Operaţiunile pe OPCOM vor creşte foarte mult în perioada următoare, datorită liberalizării pieţei de la 1 ianuarie 2014, a declarat, joi, într-o conferinţă pe teme energetice, Constantin Niţă (foto), ministrul delegat pentru Energie.

„Liberalizarea pieţei energiei a constituit în ultimii 20 de ani o temă predilectă. Realitatea ne arată că trebuie să ne încadrăm în piaţă. Piaţa este cea care reglează toate aceste lucruri. Preţul este reglat de piaţă. Din păcate noi am început cam greu acest proces de liberalizare şi cu cât el înaintează cu atât creează tot mai multe probleme. Acum vedem cât de eficient lucrăm, acum vedem cum au funcţionat şi funcţionează societăţile comerciale care produc energie electrică. Eficienţa acestora determină preţul pe piaţă. Avem bursa OPCOM care funcţionează foarte bine. A crescut, anul acesta, undeva la 600 milioane euro şi cred că va creşte. Operaţiunile pe bursă vor creşte foarte mult în perioada următoare. Asta datorită liberalizării de la 1 ianuarie 2014”, a spus Niţă.

Citeste si:  Producţia vegetală destinată obţinerii de energie nu va afecta producţia de alimente, declară Valeriu Tabără

Potrivit acestuia, procesul de liberalizare a pieţei energiei a arătat că pe bursă preţul scade.

„Media anul acesta a fost, pe primele şase luni, de 150 lei/MW. Este un preţ bun. Pe piaţa europeană preţurile sunt de 35-40 euro pe MW, ceea ce înseamnă că la producţie lucrurile încep să se aşeze. Mai avem probleme cu eficienţa sectorului termo. Este nevoie să facem retehnologizări. Pentru a putea duce în competiţie aceste unităţi am început acest proces la Complexul Energetic Oltenia, continuăm acest proces şi la Turceni, în perioada următoare urmează modernizarea a două grupuri energetice acolo şi vom vedea ce vom face cu Complexul Energetic Hunedoara care este cel mai ineficient complex energetic, în sensul că nu reuşesc să se încadreze la un preţ competitiv pe piaţă. Acolo încercăm parteneriate pentru a putea să îi aducem pe piaţă. Probabil va trebui să privatizăm această societate”, a explicat ministrul delegat pentru energie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close