EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

ONU: Veniturile anuale ale grupărilor de crimă organizată se ridică la 870 de miliarde de dolari

0

Grupările de crimă organizată din întreaga lume au câştiguri de 870 de miliarde de dolari (658 de miliarde de euro) pe an din traficul de droguri şi de fiinţe umane şi criminalitatea cibernetică, potrivit unei estimări a directorului Biroului Naţiunilor Unite de luptă împotriva drogurilor şi a criminalităţii (UNODC), rusul Iuri Fedotov. Reţelele de crimă organizate „câştigă 870 de miliarde de dolari pe an. Este o sumă enormă de bani”, a subliniat el pentru AFP.

„Acest lucru îi motivează pe infractori. Banii, pentru a fi influenţi, pentru a avea un anumit statut şi putere”, şi-a exprimat regretul oficialul ONU, adăugând că „organizaţiile criminale sunt mai bine finanţate decât oricare autorităţi publice”.

Însă problema fondurilor nu este singura provocare în această luptă care, departe de a fi încheiată, a intrat într-o nouă dimensiune datorită internetului, ce le permite grupărilor mafiote să acţioneze cu o rapiditate mai mare pentru a scăpa de anchetatori, a spus Fedotov.

„Trebuie să fim mai flexibili şi să nu ne limităm la a urma valul. Trebuie să prevenim şi să anticipăm”, a explicat el.

În contextul în care o treime din populaţia mondială are acum acces la internet, poliţia din întreaga lume este mereu preocupată de criminalitatea cibernetică.

Profiturile anuale legate de furturile de identitate pe internet sunt estimate la un miliard de dolari pe an, potrivit înaltului responsabil al ONU, care a subliniat totuşi că această sumă este mult mai mică decât cele 20 de miliarde de dolari obţinute din traficul cu specii de animale şi plante pe cale de dispariţie.

În ceea ce priveşte traficul de droguri, mai multe noi tendinţe stârnesc îngrijorarea autorităţilor, potrivit lui Fedotov: înmulţirea drogurilor de sinteză şi dezvoltarea unei noi rute a drogurilor care trece prin Sahel şi Africa de Vest, în special prin Guineea-Bissau.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.